Tapolca

2013.06.11. 10:18

Őrzik az emlékét

Pálköve - Idén is megemlékeztek a nagy magyar antifasiszta mártír-politikus-újságíróról, Bajcsy-Zsilinszky Endréről egykori rezidenciáján.

Tóth B. Zsuzsa

A megyei tisztelői Bajcsy-Zsilinszky hetven esztendővel ezelőtti utolsó nyarát idézve tartottak összejövetelt a történelmi helyen, hiszen politikai pályafutásának csúcspontja volt a hetven esztendővel ezelőtti nyár. Egy évvel később ugyanis, 1944 nyarán már börtönben ült. A pálkövei házban az antifasiszta ellenállás sok neves személyisége kereste fel, politikailag fontos vitákat folytattak, tervezgették a jövőt, amellett ott számos fontos írása született.

Az idei főhajtást a korábbiakhoz képest a szervezők - Katanics Sándor és Kerecsényi Zoltán a Demokratikus Koalíció (DK) megyei aktivistái - vendéglátással, piknikkel is kiegészítették. Annak idején Bajcsy-Zsilinszky is ízletes étekkel vendégelte meg itt barátait, harcostársait, a hozzá letévedőket.

Bokros Lajos Európa parlamenti képviselő, volt pénzügyminiszter hangsúlyozta, Bajcsy-Zsilinszky Radnóti megmentésén is fáradozott (Fotó: Demokratikus Koalíció)

Az idei, jubileumi programra is pártállásra és világnézetre való tekintet nélkül hívták és várták Bajcsy-Zsilinszky tisztelőit a szervezők. A szép számmal megjelent emlékezők többek között képviselték a MEASZ-Bajcsy-Zsilinszky Emlékbizottságot, a Demokratikus Koalíciót, a Szolidaritás Mozgalmat, a Modern Magyarország Mozgalmat. Búzás Huba költő és Mészáros Mary Bajcsy-Zsilinszkyt idéző versekkel, korhű szövegrészekkel jelenítette meg a háborús időket, majd Kerecsényi Zoltán köszöntőjében kiemelte, hogy hamarosan évfordulók sora következik, amelyeket a Bajcsy nevét viselő emlékbizottság méltóképpen kíván előkészíteni.

Bokros Lajos Európa Parlamenti képviselő, volt pénzügyminiszter utalt arra, hogy Bajcsy-Zsilinszky több üldözött között Radnóti megmentésén is fáradozott. Hangsúlyozta, hogy megbecsülésre és tiszteletre méltó emlékű magyar ember volt, aki hosszú utat megtéve jutott el az antifasizmusig, a humanizmus védelméig, valamint mindezek érdekében a széleskörű összefogásig.

Példája ma nagyon is aktuális. Az egykori sopronkőhidai rabtárs, Vitányi Iván országgyűlési képviselő a demokrácia, a szabadság védelme kapcsán utalt Zsilinszkyre, és mindezek mai híveinek felelősségteljes józanságára intett. Lebovits Imre nyugalmazott egyetemi docens, a holokausztot túlélő tudós a hét évtizede zajlott történelmi események vázlatos elemzésén túl mutatta be a nemrégiben napvilágot látott „Az utolsó nyár - Bajcsy-Zsilinszky Endre életének utolsó szakaszairól, valamint a magyar antifasiszta ellenállásról” című, Kerecsényi Zoltán szerkesztésében napvilágot látott kötetet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!