könyvtár

2018.01.15. 09:00

Ötvenöt éve a gyermekek szellemi szolgálatában

Idén ünnepli a Wass Albert Könyvtár és Múzeum Gyermekrészlege fennállásának ötvenötödik évét.

Smidhoffer Eszter

Régi igazgatók és könyvtárosok gyűltek össze a találkozóra Fotó: Smidhoffer Eszter

Ennek alkalmából a könyvtár találkozót szervezett, meghívta az intézmény volt igazgatóit és gyermekkönyvtárosait, könyvtárosait. A gyermekkönyvtárban dolgozók meghívták a jelenlegi és a volt olvasókat, érdeklődőket is. A visszaemlékező beszélgetést a könyvtár igazgatója, Décsey Sándor nyitotta meg. Elmondta, hogy milyen bővítéseket tervez a gyermekrészlegen, az előadások, foglalkozások hagyományát ebben az évben is szeretné folytatni. Az igazgató megemlítette még, hogy igyekszenek korszerűek lenni, a papír alapú könyvek mellett már lehetőség van e-könyvek kölcsönzésére is. Majd Vasáros Ferencné – gyermekkönyvtáros – felkonferálta a vendégeket, és átadta a szót a rangidős első gyermekkönyvtáros vezetőnek, Tóth Józsefné Nusi néninek. Ezzel elkezdődött a múltidézés, a gyermekkönyvtár első éveinek felelevenítése.

Régi igazgatók és könyvtárosok gyűltek össze a találkozóra Fotó: Smidhoffer Eszter

Az elbeszélésből kiderült, hogy először a tóparton majd a Kossuth Lajos utcában volt a gyermekkönyvtár, csak utána helyezték át mai helyére, a Batsányi János utcai épületbe. A Kossuth Lajos utcai épület és a Batsányi utca időszakában, 1974-1989 között a volt Lenin téren – mai Fő tér – a régi játékbolt fölötti részen üzemelt a könyvtár. Annak idején hivatalos megnyitó nem volt, egyszer csak híre ment a városban, hogy megnyílt a gyermekkönyvtár. Az első program, ami a gyerekeknek szólt, a vártörténeti előadás volt, ami nagy sikert aratott, nagyon sok érdeklődő, fiatal megjelent.

Mesélt még az emlékeiről, élményeiről Kertész Károly és Nagy Eörsné volt igazgató, Somogyi Józsefné, Bognár Istvánné Ilike, Varga Károlyné Edit néni és a friss nyugdíjas Benácsné Markos Etelka.

Mindannyian egy-egy szép történettel kedveskedtek az olvasóknak, jelenlévőknek. Beszéltek az első nehézségekről, akadályokról, amiket meg kellett ugrani és természetesen a sikerélményekről is. – Hiszek a könyv szagában, az olvasás szeretetében, és abban, hogy igenis megfér a mai modern technológiák mellett a könyv is – fogalmazta meg Nagy Eörsné, az előző igazgató a gyermekkönyvtár igazi mottóját. Miután mindenki elmondta a saját történetét a gyermekkönyvtárral kapcsolatban, felvágták az évfordulóra rendelt tortát. Egy régi olvasó – és egy mostani könyvtárba járó édesanyja – Verő Kati pedig ötvenöt saját készítésű islerrel lepte meg az összegyűlteket. Az evés, ivás után a jelenlévő régi és mostani olvasók osztották meg élményeiket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!