Tapolca

2009.08.27. 02:28

Példamutató katonai hagyományőrzés Pápán - Igazi huszárvirtus

Pápa - A nyár legnagyobb jelentőségű eseménye volt a Pápai történelmi napok programja, ami a szervezők értékelése alapján ki-emelkedő sikert ért el a látogatottság terén.

Nagy Imre

- Az idei rendezvényünk az 1848-49-es forradalom és szabadságharc jegyében zajlott. Minden, a történelmi játékok, illetve a borfalu játszóháza, a színpadi események, a zenei összeállítások, a tábori konyha és a kézművesek nagy részének bemutatói is ennek a vonulatnak feleltek meg - idézi fel a legfontosabb történéseket Tóth Kálmán, a szervező Pápai Huszáregyesület alelnöke.

- Sikerült egy egységes szemléletű, kerek egészet mutató rendezvényt tartanunk, amit jól egészített ki a somlói borok fesztiválja. Fontos momentum volt a katonai hagyományőrzők részvétele, az ihászi csata újravívásában közel kétszázan szerepeltek. 

Az alapot mindehhez a huszártábor szolgáltatta, ahol az 1848-as lovasság, gyalogság, tüzérség gyűlt össze, illetve néhány középkori csapat, akiknek biztosítottunk megfelelő öltözéket. A közönség visszajelzései egyértelműen jók. 

Ennek okai a következők: idén a város és a megye is kiemelten kezelte a rendezvényt, hiszen szerepelt az Ezeréves megye programjában is. 

A nyolc éve szünetelő huszártábornak is nagy volt a sikere: rengeteg ember és ló érkezett a városba, és soha nem látott, nagy létszámú közönséget vonzott: ötven kilométeres körzetből érkeztek az érdeklődők. 

Ez az összehangolt előkészületeknek, a média jó hozzáállásának is köszönhető. Persze a kellemes idő sem volt utolsó szempont. A sikert az is magyarázza, hogy bár a középkori rendezvények is látványosak, 1848, a huszárság története közelebb áll a közönség, különösen a pápai közönség szívéhez. 

Más hangulatúak voltak a felvonulások is, amik egyrészt felvezettek, másrészt lezártak programokat. Köszönet illeti a tizennégy részt vevő csapatot, ittlétükben a pénz nem játszott szerepet. 

A katonai hagyományőrzők között nagyon jó Pápa híre, számosan megfogalmazták, hogy nincs még egy olyan város, ahol a magyar történelmet, a katonai hagyományőrzést ennyire megbecsülnék. 

A közönség is megfelelően díjazta a produkciókat, tapssal jutalmazták a fellépőket, és a szeretetnek számos megnyilvánulását élték át a résztvevők. 

Mindenhonnan dicséretet kaptunk, ami arra jogosít bennünket, hogy ezt a történelmi vonulatot a későbbi rendezvényeinken is megtartsuk - értékelte a rendezvényt Tóth Kálmán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!