Tapolca

2014.04.04. 13:55

Színpadról a filmvászonra

Tapolca - Az ősszel sikerrel mutatta be Molnár Ferenc Liliom című művét a Tamási Áron Színjátszó Kör N. Horváth Erzsébet rendezésében. Azóta elkészült a mű filmváltozata is, ami szintén elnyerte a közönség tetszését.

Szijártó János

A külvárosi balladát a Tamási Áron Művelődési Központban láthatta először a tapolcai közönség tavaly ősszel. A darab két jobb sorsra érdemes fiatal egymásra találásáról szól, és arra keresi a választ, hogy vajon győzhet-e a tiszta szerelem? A választ a közönség immár az azóta elkészült és bemutatott filmből is megtudhatja. Tapolca első játékfilmjét a Városi Moziban mutatták be a napokban. Az amatőr színjátszó körének közreműködésével a városi televízió készítette el a mű filmváltozatát. A munkálatokban operatőrként Török Zsolt; vágóként Varga Károly vett részt. Kovács Melinda producerként: N. Horváth Erzsébet rendezőként járult hozzá a film elkészüléséhez. A két főszereplő, csakúgy mint a színdarabban: Havasi Gábor és Kovács Edina.

- A filmhez másfélmillió forint pályázati támogatást nyertünk, tájékoztatta a Naplót Kovács Melinda. - A forgatás mintegy öt hónapot vett igénybe, az ehhez használt technika nagyobb részt sajátunk volt. Az események ideális helyszínéül a közeli, festői szépségű Véndek-hegy szolgált. A filmet már januárban feltöltöttük az internetre, hiszen a pályázati kiírás egyik feltétele alapján bárki számára biztosítani kell a szabad hozzáférést - tette hozzá a producer. N. Horváth Erzsébet igazi kihívásról szól, hiszen a színjátszókör színpadon otthonosan mozgó tagjai számára ezúttal egy másfajta szereplés várt.

Az N. Horváth Erzsébet rendezésében bemutatott játékfilm két főszereplője, Havasi Gábor és Kovács Edina az egyik jelenetben, még a történet elején, a szerelem kibontakozásakor (Fotó: Archív)


- Azt gondolom, hogy a szokatlan közeg ellenére mindenki a maximumot nyújtotta, ráadásul olyan csodálatos felvételek készültek, amelyek már puszta látványukkal is lebilincselik a nézőt. Utólag is azt tudom mondani, a helyszín jó választásnak bizonyult. A Véndek-hegy egy kevéssé ismert része a környéknek, amely páratlan szépségével ideális teret biztosít a szerelemi történetnek - hangsúlyozta a rendező. Ezzel együtt kiemelte a veszprémi Petőfi színház önzetlen szakmai segítségét, támogatását is.

A film több, mint két órás, és megtekintése a tapolcai közönségnek mindenképpen különleges élmény ígér, hiszen helyi embereket, ismerősöket, barátokat láthat a filmvásznon.

Azt is megtudtuk, hogy a mostani sikeren felbuzdulva további filmet is szeretne készíteni a tapolcai stáb.

Molnár Ferenc életművének talán egyik leghíresebb drámája a Liliom, amely a melegszívű, de hirtelen haragú hintáslegény, és az egyszerű, de a vurstli csalogatójába szerelmes cselédlány történetét dolgozza fel. A nézők sajátos életképet kapnak a Liget elesett, de tiszta szívű alakjairól a húszas, harmincas évek Budapestjéről. Liliom rövid életében két nő tölt be fontos szerepet, egyik a munkaadója, a rámenős özvegyasszony, a másik Julika, a szelíd, de makacs cselédlány.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!