Tapolca

2013.04.11. 18:01

Tizenkét év a színpadon, egy élet munkája mögötte

Több, ma már országosan is ismert tehetség került ki az elmúlt tizenkét évben a Tapolcai Musical Színpad soraiból, az együttes mögött rengeteg sikeres fellépés áll. Ismerik, szeretik őket helyben és távolabbi vidékeken is, Halápiné Kálmán Katalin művészeti vezető irányítása mellett a város művészeti palettájának meghatározó színfoltjává váltak.

Szijártó János

Az együttes művészeti vezetőjétől megtudtuk, hogy a Tapolcai Musical Színpad fennállásának tizenkettedik évét is megünneplik. A tervek szerint a jubileumi műsort az újjáépülő Tamási Áron Művelődési Központban, szeptember utolsó hétvégéjén rendezik meg. Számtalan tehetséget nevelt ki  Halápiné Kálmán Katalin. Közülük talán a legismertebbel, Tóth Vera Megasztár győztessel éppen a közelmúltban ült egy asztalhoz a Magyar Televízió 1-es csatornáján, ahol a kezdetekről, az indulásról, a tapolcai gyökerekről beszélgettek.

- Jó érzés volt Verával egy ilyen közegben, az ország nyilvánossága előtt találkozni. Öröm volt felidézni a közös kezdeteket, és azt látni, hogy hova jutott el Vera a musical színpadtól - mondta Katalin minapi találkozásunk alkalmával.

A tanárnő a Bárdos Lajos Általános Iskola (mai nevén a Tapolcai Általános Bárdos intézményegysége)  zenei tagozatán kezdte tevékenységét 1980-ban. A Járdányi pál Zeneiskolában jótékony célú előadások szervezésével, illetve a tapolcai Batsányi vegyeskar karnagyaként és a MARANA THA egyházi kamarakórus vezetőjeként is hozzájárult a város kulturális életének színesítéséhez.

Halápiné Kálmán Katalin (balra) két volt tanítványával, Csalla Csillával és a Megasztár győztes Tóth Verával. A napokban a Magyar TV M1-es csatornáján beszélgetett tanár és volt diák

A Tapolcai Musical Színpad fennállásának tizenkét évében számtalan hazai és nemzetközi sikert ért el tanítványaival. Azonban saját bevallása szerint számára az a legfontosabb, hogy a tapolcai és környékbeli fiatalok számára  olyan közösség- és személyiségformáló lehetőséget biztosítson, ahol a tehetséggondozáson kívül, az egymás iránti tolerancia is teret kaphat. Ez konkrétan az Éfoészosokkal közösen rendezett műsorokban is megnyilvánult. Az elmúlt tizenkét év tizenkét nagy szinházi bemutatójára méltán lehetnek büszkék az együttes tagjai. A József az álomfejtő, István a király, Egri csillagok, Rómeó és Júlia, S.O.S. anya-!-g, Apám naplója ,Padlás ,Világnak világa ,Valahol Európában ,Santa Maria bulihajó, Made in hungária, Grease, Hotel Menthol, valamint a 2013-as év novemberében bemutatandó Légy jó mindhalálig fémjelzi a csoport művészeti tevékenységét. Az Éfoésszal közös újabb produkciójuk címe, az Utak a szívhez. A rendező, több alkalommal a darabok írója is Halápiné Kálmán Katalin, de hangsúlyozza, hogy a bemutatók nem csak a saját, hanem a tagok egyéni sikerere is. Több száz fiatal kapott itt életre szóló színpadi élményeket, de emellett beteg fiatalok a közösség segítő energiáit is megtapasztalhatták.

Halápiné Kálmán Katalin énektanári munkáját több alkalommal ismerték el kitüntetésekkel, hiszen a tapolcai Batsányi Gimnáziumból nőtte ki magát a Musical Színpad, ahol tanári tevékenysége alatt, Hungaroton klub, Summa cum laude díjat, Éneklő Ifjúság Arany fokozatát, Helikon középiskolai versenyek első díjait, zenei és népdalversenyek országos első helyezéseit, a KÓTA főtitkárának személyes gratulációját kapta tanári munkájáért. Az egész országot megmozgató internetes zenei osztály- és iskolai vetélkedőn különdíjat nyertek 2009-ben. Az osztályok közötti énekverseny ötlete az ismert tanár, zeneiskolai igazgató, néhai Borsányi Gábor tanár úrtól származik, amit a tanárnő tíz éven át folytatott a gimnáziumban.

- Elsőként kapcsolódtak be az ének-zene érettségi vizsgák letételébe is a gimnazistáink ,ahogy erre lehetőség nyílt - tette hozzá.

A tanárnőhöz ma közel húsz településről járnak színpadi próbákra a diákok. Jelenleg a városi Moziban kapott próbalehetőséget az együttes, ahol a Macskák összeállítással is készülnek az őszi évfordulós műsorra, ahova minden valamikori tagot várnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!