rangos kitüntetés

2018.01.17. 09:30

Endre bácsi kiérdemelte a Tapolcafő Szolgálatáért-díjat

Horváth Endre, a tapolcafőiek Endre bácsija önkéntes és önzetlen közösségépítő munkájával, átlag feletti aktivitásával nagyban hozzájárult a helyi civil értékek gyarapításához.

civil tudósító

Horváth Endre a tapolcafői Forrásfői kútnál Archív fotó: Polgár Tibor

A pápai önkormányzat ezért részére Tapolcafő Szolgálatáért-díjat adományozott.

Az indoklásban az áll: Tapolcafőért és lakosságáért végzett kiemelkedő munkája, valamint a településrész közösségi életének, értékeinek gyarapítása érdekében végzett tevékenysége elismeréseként kapta meg a rangos díjat.

Horváth Endre a tapolcafői Forrásfői kútnál Archív fotó: Polgár Tibor

A Pápa egyik településrészén, Tapolcafőn található Tapolca Forrás Tanösvényen a síri csendet megtörő Tapolca-patak zúgása, az Örvény-tóban feltörő források látványa, a Forrásfői kút kitűnő vize, valamint a malomkerék lapátjainak forgása mind az eltűnt, majd visszatért patak és forrásvidék emlékét őrzik. E természeti csoda újraéledésének motorja a tapolcafői kertbarátok csapata és korábbi elnökük, Horváth Endre. Ő alapította meg 2009-ben 37 taggal a Tapolcafői Kertbarátkört, melyet 2010-ben közhasznú egyesületként jegyeztek be. Horváth Endre hívó szavára megtisztították a Tapolca-patak környékét, majd áldozatos szervezőmunkával élharcosa volt a malomkerék felállításának, ami a Tapolca-patakon egykor működő 33 malom emlékét őrzi ma is. Tapolcafő büszke a tanösvényre, melyet már országszerte ismernek, 2017-ben pedig a helyi értéktárba is bekerült.

Horváth Endre 2015-ben ugyan lemondott elnöki tisztségéről, de mint megválasztott tiszteletbeli elnök tovább tevékenykedik a kertbarát köri közösségben. Ugyanakkor nemcsak a kertbarát körben munkálkodik, a közélet más területeinek résztvevőjeként is sokan megismerhették. A községben, a mai Tapolcafő városrészben a közös éneklés hagyományának szellemiségét folytató Tapolcafői Forrás Népdalkör tagja. Általa a városrész, a környék és más települések kulturális életében is részt vesz. Az egyházi életben ugyancsak vállal feladatokat, előbb gondnok volt, jelenleg presbiterként szolgál. Választáskor közreműködik a szavazatszedő bizottság munkájában.

Szinte legendává vált a Tapolcafőn és Pápa környékén is ismert savanyú káposztája, amit feleségével, Végh Ilonával készít, ezt Pápa Város Önkormányzatának Települési Értéktár Bizottsága Tapolcafői kézműves, házi savanyítású káposzta néven felvette a helyi értéktárba. A Horváth házaspár jó közösségi emberek hírében állnak a településrészen. Tapolcafő lakossága, és külön a tapolcafői kertbarátok nevében gratulálunk!

Somogyi Zoltán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!