zarándokút

2017.09.06. 11:31

"Isten háza még áll Zsörkön"- 150-en zarándokoltak az elhagyatott faluba

Ha csupán egy nap erejéig is, de újra élet költözött a Bakony északi peremén található, mostanra elnéptelenedett településre, Zsörkre: közel 150-en zarándokoltak el közösen a lakatlan falu templomához.

Polgár Tibor

Zarándokok a zsörki templomnál

Fotó: Pápateszéri Önkormányzat

A zarándokút résztvevői a pápateszéri plébánia udvarán gyülekeztek a reggeli órákban, őket Kerekes Zoltán plébános fogadta. A lovaskocsis menet bakonytamási, bakonyszentlászlói és pápateszéri gazdák fogataival indult a közel 70 hektáron fekvő, a 1990-es évek elején elhagyatottá vált Zsörkre, amely manapság közigazgatásilag Pápateszérhez tartozik, egészen pontosan annak egyik külterülete, zártkertje. A zarándoklat célállomásának helyszínét a „gazdatelepülés" önkormányzatának munkatársai tették vendégek fogadására alkalmassá – tudtuk meg Völfinger Bélától, Pápateszér polgármesterétől.

A kápolnához a kerékpáros, a traktoros és a gyalogos zarándokok is megérkeztek, így közel 150-en gyűltek össze Zsörk központjában. Jöttek emberek például Bakonyszücsről, Bakonyszentivánról, Bakonytamásiról, Pápateszérről, Lovászpatonáról, Bébről, Csótról, illetve a megye távolabbi településeiről is. A reggeli zsolozsma után ünnepi szentmisét celebrált Kerekes Zoltán államalapító Szent István király tiszteletére. A plébános ráirányította a jelenlévők figyelmét a hit erejére, valamint az összefogás és a megbocsátás fontosságára.

Ünnepi szentmise a zsörki templomnál

– A szeretetvendégség után Németh Attila, a Kassai Lovasíjász Iskola tanítványa és csapata lovasíjász-bemutató tartott, mely által ízelítőt kaptunk nemzetünk hagyományaiból. A zarándoklat célja az volt, hogy hangsúlyozza a múlandóságot és az örök értékek védelmének fontosságát. Hiszen Isten háza még áll Zsörkön – fogalmazott a Naplónak nyilatkozva Völfinger Béla.

Zarándokok a zsörki templomnál
Fotós: Pápateszéri Önkormányzat

Zsörkkel egyébként nemrég egy hosszabb riportban foglalkoztunk lapunkban. A helyiek és a környékbeliek mellett általában a turisták, természetjárók körében is ismert település tekintélyes múlttal bír, hivatalos dokumentumban először 1249-ben tettek említést róla. A Szent István királyról elnevezett, a szőlőhegyen álló zsörki templom keletkezéséről majdhogynem semmit nem lehet tudni. Annyi bizonyos, hogy a 19. század elején épülhetett és története során többször felújították, legutóbb az 1980-as években, illetve 4-5 esztendővel ezelőtt, akkor kifestették belülről. Jelenlegi állapotában bármely kisközségnek becsületére válna ez a kápolna, ahol Szent István ünnepének tájéká, ahhoz kapcsolódóan évről évre szentmisét, búcsút tartanak itt jelentős érdeklődéssel kísérve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!