Tihany

2014.10.31. 10:51

Előcsalják a víztükröt

Tihany – Miután a Külső-tavat teljes egészében beborította a vízinövényzet, fontossá vált a visszaszorításuk. A tó egyötödén nyílt víztükröt kívánnak biztosítani, amit élőhelyvédelmi program keretében valósít meg a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság.

Tremmer Tamás

A tihanyi Külső-tó elmúlt negyven évét az életközösség egyre gazdagabbá válásának spontán folyamata jellemezte. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság (BfNPI) munkatársai az utóbbi években mind gyakrabban tették fel a kérdést: a tó természetes fejlődése – szakkifejezéssel szukcessziója – meddig vezet gazdagodáshoz?

A vízinövényzet térhódítása napjainkra elérte a tó területének 90 százalékát, ha ez folytatódik, a nyílt vízfoltok néhány éven belül eltűnhetnek. A mozaikos – víz- és változatos növényzetfoltokkal borított – tavak fajgazdagabbak, a növényzet záródása kedvezőtlenül hat sok állatfajra. Megállapították, ha a Külső-tó továbbra is emberi beavatkozás nélkül, a maga természetes útján fejlődik – márpedig a természetvédelem egyik legfontosabb célja általában éppen a természetes folyamatok érvényesülésének biztosítása -, minden bizonnyal veszít fajgazdagságából, értékéből. Éppen ezért néhány éve megszületett a döntés a beavatkozásról, amit egy élőhelyvédelmi és – helyreállítási program keretében valósítanak meg, tájékoztatott Vers József, a BfNPI Tihanyi tájegység vezetője.

A nádvágással a végéhez értek, a madarak költési időszakában minden beavatkozás szünetel (Fotó: Tremmer Tamás)

A legfontosabb feladat a vízinövényzet, különösen a nádas visszaszorítása, ily módon a tó egyötödén a nyílt víztükör biztosítása.  Első lépésként az egykori vízgyűjtő árkok tisztítását végezték el, hogy aztán ezeken a csatornákon elérhessék a tó belső részeit. A meglévő nyílt vízfoltok szegélyén speciális géppel, a vízszint alatt vágva „lekaszálták” a nádast. A levágott növényanyagot kivitték a vízről, ennek a deponálása, aprítás utáni elszállítása is a program fontos - és költséges - része. A munkavégzésre csak az évnek egy meghatározott időszaka áll rendelkezésre, a madarak költési időszakában – minden beavatkozás szünetel.

A növényzet ritkítását augusztus elején kezdték, a nádvágással a végénél járnak. A következő évben a folyamatot a friss hajtásoknál megismételik, ugyanis a nád a többszöri vágás hatására visszaszorul.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!