Tihany

2014.08.18. 17:35

Egy szerzetes képei

Tihany - Bemutatták az apátsági látogatóközpontban dr. Korzenszky Richárd tihanyi perjel Amikor a nap felkel című fotóalbumát, amelyet a HM Zrínyi Nonprofit Kft., azaz a Honvédelmi Minisztérium könyvkiadója adott ki.

Toldi Éva

A nagyszabású rendezvényen megjelentek a honvédség magasrangú tisztjei, többek között Benkő Tibor vezérezredes, a MH vezérkari főnöke, Jákob János dandártábornok, református tábori püspök is. Köszöntőt mondott dr. Bozsonyi Károly a kiadó ügyvezetője, s a kötetet méltatta Hende Csaba honvédelmi miniszter, aki kiemelte, hogy a tihanyi perjel képei azt bizonyítják, hogy a Tihanyi-félsziget hazánk egyik, s talán a legszebb vidéke. Szólt a bencések Európa-formáló tevékenységéről, az Ora et Labora! (Imádkozzál és dolgozzál!) szellemében végzett otthonteremtő, nevelő és kultúraápoló tevékenységéről. A kötet nemcsak egyszerűen egy fotóalbum, mondta, hanem ez is örömhír-hirdetés.

Mádl Dalma asszony mintegy folytatva a méltatást képes imádságoskönyvnek nevezte a kötetet, amelyben a perjel képekkel ad hálát a világmindenségért, képekkel mesél a napfelkeltéről, a csillagos égről, természetről, az évszakokról, a madarakról.

Végül az albumot, amelyet Kratochwill Mimi művészettörténész szerkesztett, s amelynek képeit többségében szerzetesi szobájának ablakából készítette az elmúlt húsz évben a perjel, Kincses Károly fotómuzeológus méltatta. Kérdezhetnénk, emelte ki többek között, hogy mit keres a hit embere a nagyon is reális, földhözragadt fényképek birodalmában? De ezt csak az kérdezheti, aki nem tudja, hogy a fénykép nem a valóságosan létező világ digitális jellé alakított másolata, hanem igenis a szellem, a szerencse és szinte az Isten szemével is látni tudás kifejeződése.

A bemutatón közreműködött Vivaldi-muzsikával dr. Bede Péterné, Góthné Varga Ágnes hegedűn, Mali Katalin zongorán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!