Tihany

2014.07.16. 16:25

Hazafelé tart a Magyarosaurus dacus

Tihany – Egy törpe dino, a Magyarosaurus dacus várta az érdeklődőket szerdán a Bakony–Balaton Geopark keleti kapujában, a tihanyi Levendula Ház Látogatóközpontban.

Tremmer Tamás

Megpillantva döbben rá az ember: minden viszonylagos. A Magyarosaurus dacus törpe dinoszaurusz, „mindössze” hét méter hosszú. A hüllő kis méretét a szakértők azzal magyarázzák, hogy ez a faj egy szigeten fejlődött ki és élt, mely a hatalmas szárazulatokkal ellentétben korlátozott életfeltételeket biztosított számára. Ennek élethű mása volt látható egy napig a megyében.

Dr. Ősi Attila, dinoszaurusz-kutató (Fotó: Penovác Károly)

 

 

A hátszegi leletek alapján tudományos pontossággal, paleontológusok, geológusok és művészek együttműködésével Kanadában elkészített szobor a közelmúltban Párizson, Bécsen és Tihanyon át hazaindult az erdélyi Hátszeg (Haţeg) Geoparkba, a tervezett Erdélyi Dinoszaurusz Múzeumba. A szobrot szerdán a tihanyi Levendula Ház Látogatóközpontban, a geopark keleti kapujában lehet megtekinteni, ahol a csodájára jártak az emberek. A geopark szakemberei a gyerekeknek dinó-foglalkozást is szerveztek. Meghívták dr. Ősi Attilát, a hazai dinoszaurusz kutatás nemzetközileg elismert szakemberét, aki izgalmas előadást tartott a magyarországi leletekről és a paleontológus legújabb kutatási eredményeiről.

Ismeretes, hazánkban az egyetlen eddig ismert dinoszaurusz-lelőhely Iharkúton, a Bakony–Balaton Geopark területén található, melynek kutatását dr. Ősi Attila paleontológus vezeti.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!