Tihany

2017.04.23. 10:17

Kecskeköröm ünnep Tihanyban

A félsziget hagyományos szezonnyitó rendezvényére a borús, hideg idő miatt idén kevesebb turista jött, a rendezvényt jövőre a tervek szerint májusban tartják.

Sági Ági

Tizenegyedik alkalommal tartották a tihanyi kecskeköröm ünnepet a belső tó partján. Ezt a rendezvényt a tihanyi kecskeköröm és visszhang legendája köré építik. A legenda szerint büntetésül mert kevély volt és nem adta szerelmét, egy szép királylány kecskenyája a tóba veszett, és azóta találni partján kecskekörmöket, a lány pedig arra ítéltetett, hogy ha szólítják visszakiabáljon, ez a visszhang története. – Régen rengeteg kecskeköröm kagyló fosszíliát lehetett Tihany környékén találni, de annyian gyűjtögették, hogy szinte teljesen eltűnt – mondta el Kövecses Varga Dániel.

– Nekem most két kecskeköröm lelőhelyem van, az egyik a Ciprián forrásnál, a másik Szántódnál- mondta el Kövecses Varga Dániel aki a maga gyűjtötte kagylókat is árusítja a faluban.

A gyerekeket népi játszóház várta, és a legenda kedvéért kiskecskéket is lehetett simogatni.

- Ilyenkorra mindig pörköltfőző versenyt is hirdetünk. Sajnos a rossz idő miatt a csapatok fele lemondta a részvételt, így most csak kilenc féle pörköltet lehetett kóstolni, igaz volt közte pacal és csülökpörkölt is. A szél miatt nem tudjuk megtartani a májusfa- mászó versenyt sem, de visszhang próba azért lesz- mondta el Rózsa Éva főszervező, a Németh László Művelődési Ház vezetője. - Ilyenkor a belső tó partjáról kisvonat viszi az embereket a visszhang dombra, ahol a visszang működéséről lehetmeggyőződni. A pörkölteket szakértő zsűri bírálta, arany ezüst és bronz fokozatú okleveleket lehetett szerezni. Az aranyak között legjobbnak a tihanyi asszonykórus csapatának főztjét ítélték. A Balaton- felvidéki Nemzeti Park munkatársának vezetésével tókerülő ürgeleső túrát is tartottak, a Levendula ház látogatóközpontban pedig kézműves foglalkozással és előadásokkal várták a kicsiket és nagyokat. Ezen a napon a tájházakat is ingyen lehetett látogatni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!