kamara

2017.11.30. 13:45

Fókuszban a pályaorientáció

A Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara segítséget nyújt a szakma-, pálya- és iskolaválasztás előtt álló általános iskolai felső tagozatos tanulóknak, szüleiknek és tanáraiknak a munkaerőpiaci igényeknek megfelelő helyes szakmaválasztás meghozatalában.

A pályaorientáció célja a diákok eligazodásának és tájékozódásának segítése a képzési kínálat és az oktatott szakmák terén annak érdekében, hogy a megfelelő szakmaválasztással csökkenjen a lemorzsolódás és növekedjék a munkaerőpiacon való hatékony elhelyezkedés.

A kamara pályaorientációs tevékenysége az alábbi feladatokból tevődik össze:

Tájékoztató előadások oktatási intézményekben osztályfőnöki órákon és szülői értekezleteken

A kamara pályaorientációs tevékenysége részeként ez évben már 13 alkalommal tartott tájékoztató előadást osztályfőnöki órákon és szülői értekezleteken a szakképzési lehetőségekről, a szakmatanulás fontosságáról, a hiányszakmákról, a tanulószerződéssel járó díjazásról és az ösztöndíjrendszerről.

Pályaválasztási tréning

A tréning során a tanulók tájékoztatást kapnak a továbbtanulási lehetőségekről, az egyes középiskolai képzési formák jellemzőiről, a tanulószerződés rendszeréről és a hiányszakmákról. A foglalkozások során a hangsúly a játékosságon és az interaktivitáson van, remélve, hogy ezzel érdekesebbé tehető a téma a tanulók számára. Szó esik a szakmákról, azok fontosságáról, sokszínűségéről, illetve arról, hogy a pályaválasztás során milyen egyéb tényezők, körülmények figyelembevételével érdemes dönteniük a diákoknak.

Üzem- és tanműhely látogatás

Fontos, hogy a különböző rendezvényeken bemutatott és megismert szakmai tevékenységeket a tanulók valós körülmények között is láthassák, így még tisztább képet kaphatnak szakmaválasztásuk előtt. 2017-bena kamara 39 alkalommal szervezett üzem- és tanműhely látogatást különböző profilú cégeknél, nagyvállalatoknál és középiskoláknál a megye egész területén, amelyen több mint 900 pályaválasztás előtt álló diák vett részt.

Szakmavilág Szakmabemutató Napok:

A szakmabemutató napok fő célkitűzése, hogy a tanulók közvetlenül, gyakorló szakemberek bemutatóján keresztül ismerhessék meg a különböző szakmákat, illetve saját maguk is kipróbálhassanak egy-egy tevékenységet. A rendezvényekre ebben az évben több mint 600 diák látogatott el. 2017-ben a szakmák bemutatásában az E.ON Zrt., az Árkossy Bútor Kft., Kiss Krisztián és Csizmadia László egyéni vállalkozók, a Falatnyi Pékség és a Csolnoky Jenő Kórház voltak a kamara segítői.

Pályaválasztási kiállítások

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztály Munkaügyi Központja által szervezett pályaválasztási kiállításokon minden évben a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara is részt vesz kiállítóként.

Szakmára Fel! többfordulós mesterség- és szakmaismereti vetélkedő

A „Szakmára Fel!” többfordulós mesterség- és szakmaismereti vetélkedő az általános iskola felső tagozatos diákjai részére meghirdetett verseny. A tanulókból alakult négyfős csapatoknak választaniuk kell egy régi mesterséget vagy egy jelenkori szakmát és azt egy összetett projektmunkán keresztül, különböző módokon kell bemutatniuk. A döntőbe került 10 legjobb csapatnak a szakmaismereti teszt kitöltése mellett egy prezentációt is kell készíteniük a választott szakmából.

Szakma Sztár Fesztivál és Skill Hungary Nemzeti Döntő

A Budapesten rendezett Szakma Kiváló Tanulója Verseny és a Skills Hungary Nemzeti Verseny döntőjére és fesztiváljára a kamara több mint 400 általános iskolai és középiskolai diák utazását szervezte meg és koordinálta.

Szakmai versenyek

A kamara több Veszprém megyei iskolával is együttműködve szervez évről-évre technika versenyeket, vetélkedőket és tart előadást a rendezvényeken. Az ezekre a versenyekre jelentkező tanulókkal szemben elvárás, hogy legyenek jártasak a fa- és fémmegmunkáló szerszámok használatában és önállóan is tudjanak összetett szerkezeteket építeni leírások, tervrajzok alapján.

Tájoló Nap

A „Tájoló nap” program egy jól megszerkesztett, jelenleg 6 szakmacsoportra kidolgozott pályaorientációs program, melynek célja rövid idő alatt átfogó képet nyerni a résztvevő gyerekek képességbeli erősségeiről és érdeklődési irányairól. Ez évben 27 fő 8. osztályos diák vett részt a programban.

Szakmák Éjszakája

A Veszprémi Szakképzési Centrummal közösen szervezett Szakmák Éjszakája ideje alatt a kamara munkatársai több iskolában is tájékoztatást nyújtanak az érdeklődő diákok és szülők számára a továbbtanulási lehetőségekről és a hiány-szakképesítésekről.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!