Az év kisvállalkozása

2017.11.30. 14:30

Hallgatott a megérzéseire – A fokozatosság elvét betartva épített cégcsoportot

Idén ünnepli vállalkozóvá válásának 30. évfordulóját Csatári László. Egy egyszerű esztergagéppel kezdte a tevékenységét, ma pedig egy cégcsoportot irányít. A fémipar mellett a műanyagiparba, az újrahasznosításba és a majolikagyártásba is belekóstolt.

Tremmer Tamás

Csatári László: – Fokozatosan növekedett a vállalkozás

Ha pusztán csak azt nézzük, az elmúlt 30 évben honnan indult és hova jutott el Csatári László, már önmagában irigylésre méltó. De ha azt is tudjuk, eközben mennyi nehézséget kellett leküzdeni, és ennek ellenére szerteágazó tevékenységet volt képes életben tartani, fejleszteni, még inkább dicséretes, amit véghezvitt.

Tízezer forintos kölcsönből, a méhtelepen vásárolt esztergapaddal, alig 30 évesen kezdett vállalkozásba Csatári László. Egy reggeli ébredés utáni sugallatra hallgatva döntötte el végérvényesen, hogy nem akar többet másnak dolgozni. Az egyéni vállalkozásból indult cég 1995-ben alakult kft.-vé és vette fel tulajdonosa után a Csatári Plast nevet.

Csatári László: – Fokozatosan növekedett a vállalkozás

A vállalkozás fő tevékenységi köre eleinte a fémmegmunkálás volt, jellemzően forgácsoló munkák végzését vállalták. A rendszerváltás után az ország a fejlődés útjára lépett az infrastruktúra és a telekommunikáció terén, ezek közül mi a lehetőségeikhez leginkább passzoló területet, a távközlést választották, elkezdtek elosztószekrényeket gyártani.

A megbízásokhoz eleinte Lovason a TSZ majorban béreltek műhelyt, ahol a rendszerváltáskor már 15 kollégával dolgoztak. A növekedés és fejlődés meghatározó lépése volt, hogy 2002-ben a lovasi bérleményből saját tulajdonú ingatlanba költöztek Nemesvámosra.

- Mindig is óvatos voltam, azt vallom, hogy ha valaki tartósan szeretne növekedési pályára állni, akkor a fokozatosságot be kell tartania. A tartós siker záloga, hogy a pénzeket vissza kell forgatni a gazdaságba. Az árbevétel tíz százalékát a kezdetektől fogva fejlesztésekre költjük, ez ad egy olyan dinamizmust, amely szintén a tartós növekedést segíti.

Az árbevétel tíz százalékát fejlesztésekre költik

Csatári László büszke a villamos tokozatok tervezésének és gyártásának sikerére. A társaságot Európa legjelentősebb villamos gyártói között jegyzik, mintegy 30 országban vannak jelen a termékeikkel. Tíz évvel ezelőtt Romániában alapított leányvállalatot, gyorsan piacvezetővé váltak a villamos gyártó cégek sorában.

A hazai vállalkozás időközben kinőtte a nemesvámosi telephelyet is, így az éppen a megszűnés határán lévő herendi majolikagyárat vásárolták meg. A telephelyet felújították, átépítették, és a hagyományos termékeik gyártása mellett megkezdték a műanyag hulladékok újrahasznosítását. A Csatári Plast kutatási részlegén több éve dolgoznak azon, hogy mi lehet a keletkező műanyag hulladékok sorsa a felhasználás után. Az újrahasznosításban több szabadalmuk is van.

Herenden ingatlan beruházással is foglalkozik a cég: még ebben az évben elkészül tíz új lakás, mellyel a leendő fiatal kollégák letelepedését szeretnék motiválni. A majolikagyárban emellett épül egy 150-200 fő befogadására alkalmas konferenciaterem is, kiszolgáló egységekkel, valamint egy kísérleti labor. Az idei évben befejeződő beruházások nagy része jellemzően saját forrásból valósul meg.

Ahogy bővült a tevékenységi kör, úgy hozott létre újabb és újabb vállalkozást. Ezeket aztán idővel egy cégcsoportba szervezte. A családi nevet őrző Jáger-cégcsoport hét társaságot tömörít. A csoport alkalmazottainak száma 200 személy. Ezen belül a Csatári Plast Kft. majd 80 embert alkalmaz, árbevételük közel hárommilliárd forint.

Tiszta világos jövőképpel rendelkezünk, tudjuk, hova akarunk eljutni, és van erőnk ezen az úton végigmenni – válaszolta meg Csatári László a cég jövőjével kapcsolatos kérdést.

A cégtulajdonos büszke a villamos tokozatok tervezésének és gyártásának sikerére

Csatári László tevékenysége nem maradt észrevétlen mások előtt sem. 2000-ben, és utána 2012-ben is megkapta Az év vállalkozója elismerést. Közben – nem mellékesen – 2007-ben a Magyar Gazdaságért Díjjal is jutalmazták teljesítményét. Az idei év szintén emlékezetes lesz. A vállalkozás bekerült a Vállalkozói sikertörténetek című kamarai kiadványba. Valamint a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara és a Napló Szerkesztősége, mint a Pannon Lapok Társaságának tagja Az Év Vállalkozása Díjat mikro-, illetve kisvállalkozások kategóriájában 2017-ban a Csatári Plast Kft.-nek adományozza.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!