Az év nagyvállalkozása

2017.11.30. 16:59

Legfőbb érték az ember

Amikor az amerikai tulajdonosok birtokba vették a társaságot, a közép-kelet-európai hídfőállás szerepét szánták a nemesvámosi MTD Hungária Kft.-nek. Ezzel szemben mára a cégcsoport legnagyobb gyártójává váltak Európában.

Tremmer Tamás

Fotó: Penovác Károly

 

Fotós: Penovác Károly

Az MTD Hungária Kft. 1996 novemberében jött étre, miután a kertészeti gépeket, fűnyíró traktorokat gyártó amerikai anyavállalat megvásárolta a német Gutbrodot, így annak magyar leányvállalata, a nemesvámosi Gutbrod-Robix is a tulajdonukba került. Az indulás évében 25 munkatárssal még csak évi 150 darab dízeltraktort gyártottak itt, de aztán évről évre újabb termékek kerültek hozzájuk. Mindezzel megalapozták a vállalat fejlődési pályára állítását. Elhelyezkedésük okán az amerikai tulajdonosok a közép-kelet-európai hídfőállás szerepét szánták a magyar gyárnak.

A vállalatot Tokai-Kis József, Hodács László és Veisz József ügyvezető igazgatók irányítják

Ahogy érkeztek a termékek, úgy kellett bővíteniük a meglévő csarnokaikat, illetve újabb csarnokokat emeltek, 2010-re már közel húszezer négyzetméteres csarnokrendszerrel rendelkeztek. A fejlesztésekkel párhuzamosan jelentős volumennövekedés indult el. 2000-ben 220 ezer-, 2003-ban 440 ezer kertészeti gépet készítettek, 2007-ben volt a csúcs, 650 ezerrel.

A társaságot ma három ügyvezető irányítja, Tokai-Kiss József, Hodács László, Veisz József. A cégvezetők elmondták, az MTD 2013-ban megalkotott új üzleti filozófiája az volt, hogy úgynevezett fókuszgyárakat hoznak létre világszerte. Ez a döntés Nemesvámoson is éreztette hatását. Miközben korábban nagyon sokféle terméket gyártottak (a különféle fűnyírók, kapálógépek mellett például damilos fűkaszát, gyepszellőztetőt is), addig mára letisztult a profil: megmaradt a klasszikus fűnyíró, a fűnyíró traktor, és a hómaró. Azzal, hogy a magasabb kategóriájú termékek gyártását hagyták itt, a hozzáadott érték, a vállalat jövedelmezősége is megnőtt.

A présüzemben fűnyírók és traktorok mélyhúzott, préselt alkatrészei készülnek
Fotós: Penovác Károly

2013-14-ben, röpke egy év alatt 4,5 milliárd forintot költött beruházásra az MTD Hungária Kft. 2014-ben helyezték üzembe Nemesvámoson az új, 2600 négyzetméteres présüzemüket, amely jelentős kapacitással rendelkezik. Kettő darab 800 tonnás, és négy darab 600 tonnás présgéppel dolgoznak, az általuk előállított fűnyírók és traktorok mélyhúzott, préselt alkatrészei készülnek itt. A megnövekedett gyártás miatt meg kellett duplázniuk a festőkapacitásukat is. Ezekkel a beruházásokkal sokat javítottak a termelési hatékonyságon.

Jelenleg 28.000 négyzetméter gyártófelületen folyik termelés. Négy késztermék összeszerelő szalag működik Nemesvámoson, kettőn a traktor készül, kettőn a klasszikus fűnyírót készítik.

Évi több mint 250 ezer fűnyírót, 65 ezer traktort készítenek. A téli időjárás – hó hiány – miatt a hómaró darabszáma pár ezerre csökkent.

A fejlesztéseknek, a megnövekedett gyártásnak köszönhetően a társaság törzsállománya 350-ről 500-ra növekedett. Mivel szezonális termékekről van szó, így öt hónapon keresztül további 500 embernek tudnak munkát biztosítani.

A vállalatnál már több hegesztőrobotot is üzembe állítottak
Fotós: Penovác Károly

A nemesvámosi gyár az MTD legnagyobb európai gyárává nőtte ki magát. A kontinensen történt értékesítések több mint a fele a magyar gyárból származik. A térség – Közép-Kelet-Európa – kereskedelmi stratégiai központja szintén Nemesvámoson található.

Az árbevételük évről évre folyamatosan növekszik, immár átlépték a 100 millió eurós (31 milliárd forint) szintet. Az elvégzett beruházásoknak, technológiai fejlesztéseknek köszönhetően a következő években további emelkedést várnak. Az európai értékesítésük volumenét szeretnék tovább növelni. Tavaly új traktor gyártását kezdték, ez évtől pedig már alumíniumházas fűnyírót is készítenek.

Az MTD-nél alapfilozófia, hogy érték az ember. Ennek szellemében most is végeznek egy nagyberuházást. Új épületet emelnek, ahol dolgozói öltözők, szociális helyiségek lesznek. Mindezzel a munkavállalóiknak kívánnak minél jobb körülményeket biztosítani.

Az elmúlt 15 évben végzett beruházásiak összértéke 12 milliárd forint, amit az MTD Hungária Kft. önerőből, tulajdonosi segítséggel, de külső támogatás nélkül hajtottak végre. A vállalatvezetők egyöntetűen hangoztatták: mindez azt mutatja, hogy az amerikai tulajdonosok továbbra is kiemelt szerepet szánnak a nemesvámosi leányvállalatnak, és hosszú távon számítanak rájuk.

A Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara és a Napló Szerkesztősége, mint a Pannon Lapok Társaságának tagja Az Év Vállalkozása Díjat nagyvállalat kategóriában 2017-ben az MTD Hungária Kft.-nek adományozza.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!