Top 100

2016.11.28. 09:15

Hosszú távra terveznek

Éppen húsz évvel ezelőtt kezdte meg tevékenységét Veszprémben a nass magnet Hungária Kft. A mai termelési volumen és vállalati létszám már köszönő viszonyban sincs a két évtizeddel ezelőttivel, hiszen ez idő alatt megsokszorozták tevékenységüket. Mégis ugyanabban az épületben vannak, mint annak idején.

Tremmer Tamás

Német tulajdonosai 1996-ban alapították meg a nass magnet Hungária Kft. jogelődjét, a Precision Controls Bt-ét. A vállalkozás egy zöldmezős beruházást valósított meg Veszprémben, ahol 1998-bankezdték meg a termelést. A tevékenységük pneumatikai szelepek, tekercsek, valamint csatlakozók gyártásával indult meg. Müller Patrick gazdasági ügyvezető és Mustó Gyula műszaki vezető elmondták, hogy kezdetben kizárólag ipari felhasználásra gyártott, katalógusból elérhető standard termékek kerültek ki az üzemből.

A tulajdonosok stratégiája, hogy lépésenként haladnak előre, s egy-egy beruházásuk kapcsán hosszú távra terveznek. Mindezt jól bizonyítja, hogy az 1998-ban átadott kétszintes épületükben majd 5000 négyzetméter állt rendelkezésre, pedig akkoriban ennek csak a harmadára volt szükségük. Nem ugrásszerű, hanem stabil, évi 10-15 százalékos növekedést várnak el. De azt folyamatosan. Lépésről lépésre vették birtokba az épületet, egyre modernebb technológiákat alkalmaztak, és újabb és újabb gyártósorokat telepítettek Veszprémbe. A tevékenységet mindössze hat emberrel kezdték meg, mára közel 300 alkalmazottjuk van. A társaság eddig közelítőleg ötmilliárd forintot költött magyarországi beruházásra.

Ha portfoliójuk az elmúlt két évtizedben nem is sokat változott, de a tevékenységük igen. A standard termékeket egyre inkább az egyedi, a vevői igényekre szabott alkatrészek gyártása váltotta fel. Ehhez nagy lökést adott az is, hogy járműipari beszállítóvá váltak. Először csak a légfékes tehergépjárművekhez szállítottak ABS és ESP vezérlő szelepeket, de manapság már az Audi Q7-esben, vagy a Lamborghini légrugózásának vezérlésében is megtalálható a nass szelep. Egyre nyitottabbak a specializációra, a vevőikkel közösen fejlesztenek termékeket. 2015-ben nyolcmillió tekercs és majd hatmillió csatlakozó hagyta el a gyárat, ennek mindössze a 40 százaléka volt a standard termék. Az autóipari beszállítás részaránya pedig 50 százalékra nőtt.

Nemcsak abban különleges a tulajdonosok filozófiája, hogy ritkán építenek, de akkor nagyot, hanem abban is, hogy a társaság soha nem végzett klasszikus bérmunkát Magyarországon. Az első perctől kezdve önállóak voltak, alapanyagot vásároltak és terméket értékesítettek: így tisztán látszott, hogy mire képes a kollektíva. Tavalyi árbevételük megközelíti a 6,5 milliárd forintot.

2011-bena PreCon nevet nass magnetre változtatták. A tulajdonosi szerkezetben semmilyen változás nem történt, a módosítást mindössze a cégcsoport egységesebb világpiaci megjelenése indokolta.

A cégvezetők elmesélték, a töretlen fejődési ívet a gazdasági válság náluk is megakasztotta. Csökkentett munkaidőben voltak kénytelenek dolgozni, hogy a leépítést elkerüljék. Sajnos néhány kollégától így is meg kellett válniuk, de őket azóta már visszavették. Azzal, hogy a létszámot egyben tartották, a válságot követő években piacot tudtak nyerni a konkurenciával szemben. A 2010-től ugrásszerűen megemelkedett rendelésállományukat – szemben másokkal – le tudták gyártani.

Első épületüket 2015-re nőtték ki. Ez év januárjában adtak át egy 2154 négyzetméter alapterületű, 8,9 méter belmagasságú,új logisztikai csarnoképületet. A beruházás nyomán az üzemben több mint 600 négyzetméter terület szabadult fel, helyet biztosítva a technológiailag új termékek gyártásához. A betelepítéssel a végéhez közelednek.

Ma már ismét a távolabbi jövőre vonatkozó terveket szövögetnek, amelynek a végeredménye egy újabb üzemberuházás lehet. Ehhez minden feltétel adott.A Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara és a Napló Szerkesztősége, mint a Pannon Lapok Társaságának tagja Az Év Vállalkozása Díjat nagyvállalat kategóriában 2016-ben a Nass Magnet Hungária Gépgyártó Kft.-nek adományozza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!