Top 100

2016.11.25. 21:21

Széleskörű szolgáltatások megyeszerte a vállalkozásokért

A kamara célja a törvény szerinti köztestületi célokon túl a vállalkozások közötti olyan együttműködési lehetőségek megteremtése és fenntartása, amelyek az érdekazonosság alapján elősegítik a vállalkozók közötti közvetlen gazdasági kapcsolatokat, valamint a kölcsönös érdekeken alapuló együttműködést.

A kamara hivatása, hogy működésével előmozdítsa a gazdaság fejlődését és önszerveződését, megteremtse és őrizze az üzleti forgalom biztonságát, a piaci magatartás tisztességét és a gazdasági tevékenységet folytatók együttes érdekeinek érvényesülését.

A kereskedelmi és iparkamara képviseli az üzleti közösség érdekeit, támogatja a gazdasági élet fejlődését, tanácsadó küldetést tölt be, elvégzi az állam által kijelölt feladatokat, konzultációs fórumot biztosít, és széleskörű szolgáltatásokat nyújt gazdaságfejlesztési és szakképzési területeken.

Gazdaságfejlesztés

Üzletviteli tanácsadás

A kamara naprakész tanácsadást nyújt a Széchenyi 2020 programban megjelent, valamint a munkaügyi központok által kiírt pályázati lehetőségekről mikro-, kis-, közép- és nagyvállalatok részére. Az aktuális pályázati felhívások a kamara honlapján, hírlevelében és újságjában is rendszeresen megjelennek.A kamara jogi kérdésekben ingyenes szaktanácsadást nyújt a vállalkozások részére, emellett több mint tizenkét éve a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának szakmai támogatásával iparjogvédelmi információspontotis működtet, amelynek keretében szellemi tulajdonnal kapcsolatos kérdésekben tájékozódhatnak az érdeklődők.

A kamara emellett a Széchenyi Kártya Program hiteltermékek (folyószámla-, forgóeszköz-, beruházási, támogatást megelőlegező és önerőhitel, agrár folyószámlahitel) kihelyezésével is foglalkozik.

Regisztráció, okmányhitelesítés

A kamara az általános gazdálkodói regisztráció és az építőipari nyilvántartásba vétel mellett származási bizonyítványok és ATA Carnet kiállításával, valamint egyéb kereskedelmi okmányok hitelesítésével, cégkivonat kibocsátásával is foglalkozik.

Rendezvények

Minden évben számos funkcionális és szakmai rendezvényre kerül sor, melyek megszervezésénél a legfőbb szempontot a vállalkozók igényei és a sokakat érintő jogszabályváltozások jelentik. A gazdaságfejlesztési tevékenység keretében rendszerint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal közreműködésével adófórumokra, a Veszprém Megyei Mérnöki Kamarával szakmai tájékoztatókra, a KISOSZ Veszprém Megyei Szervezetével vendéglátó-ipari szezonfelkészítő rendezvényre kerül sor.Emellett a fontosabb jogszabályváltozásokról, kedvezményes hitel- és pályázati lehetőségekről rendszeresen információs programokat szervez a kamara.

Tematikus szakmai klubok

A VKIK kezdeményezésére 2006 májusában 21 vállalkozás és intézmény a minőségszemlélet kialakításának és továbbfejlesztésének elősegítésére megalapította a Veszprém Megyei Minőség Klubot. A klub tagjai lehetnek azon szervezetek, vállalkozások, magánszemélyek, aki elkötelezettséget tanúsítanak a minőségfejlesztés tekintetében és egyetértenek a klub működési elveivel. Az utóbbi időben örvendetesen megnőtt a tagok száma, a kezdeti létszám mára szinte megduplázódott, ami azt igazolja, hogy jó kezdeményezésnek bizonyult a klub létrehozása.

A kamara segítséget kíván nyújtani a kisvállalkozások könyvelőinek és az egyszemélyes könyvelőknek abban, hogy munkájukat biztonságban, szabályszerűen tudják végezni. E célt szolgálja a Könyvelő Klub, mely rendezvényein terítékre kerülnek a számviteli, pénzügyi adószabályok változásai, a jogszabályok gyakorlati alkalmazásai.

A Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a Humán Szakemberek Országos Szövetsége és a Pannon Egyetem irányításávalműködik a Humán Szakemberek Klubja, melynek célja, hogy fórumot biztosítson az egyéni és társas vállalkozásoknak, valamint az e területen tevékenykedő HR szakembereknek a humán-erőforrással kapcsolatos kérdések kezelésében, az új ismeretek és információk átadásában, a közös problémák kezelésében.A kamara 2013 ótaMarketing Klubot is működtet, amely megalakulása óta tematikus, egymásra épülő, de önállóan is jól hasznosítható ismereteket szolgáltat a klub tagjainak, akikmegismerhetik a marketing lényegét, céljait és eszköztárát.

Mechatronikai klaszter

2012-ben a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara által menedzselt Közép-dunántúli Regionális Innovációs Klaszter, valamint a Közép-Pannon Regionális Fejlesztési Zrt. által működtetett Ajkai Mechatronikai és Járműipari Klaszter egyesülésével megalakult a Bakony-Balaton Mechatronikai és Járműipari Klaszter, amely 2014 márciusától az akkreditált innovációs klaszter címmel büszkélkedhet, és jelenleg 44 taggal rendelkezik.A szervezet alapvető stratégiai céljaa jármű, gép- és elektronikai iparban érdekelt szereplők területi alapú együttműködésének erősítése, piaci pozíciójuk javítása, belföldi- és nemzetközi kapcsolataik erősítése, közös érdekeken alapuló fejlesztések, beruházások kezdeményezése és megvalósítása, valamint a térség gazdasági versenyképességének növelése, a foglalkoztatottság színvonalának emelése, a működő-tőke megtartása és a tőkevonzó képesség emelése. Ennek érdekében a klaszter segíti a versenyképesség és foglalkoztatás színvonalát célzó együttműködések kialakítását, a beszállítói készségek, képességek fejlesztését, a legjobb gyakorlatok megismerését, szakmai tapasztalatcserét.

Területi irodák

Az ajkai, pápai és tapolcai irodák munkatársai aktívan tevékenykednek, a területen működő vállalkozások széleskörű szolgáltatásokat vehetnek igénybe helyben. A területi irodák fő tevékenységei: pályázati tanácsadás (technológiafejlesztés, vállalkozásindítás és -bővítés, munkahelyteremtés), üzleti partnerkeresés, rendezvényszervezés, kamarai regisztrációs ügyintézés, építőipari kivitelezői nyilvántartásba vétel,Széchenyi Kártya Hitelprogram, okmányhitelesítés, valamint szakképzési ügyintézés (tanulószerződések, képzések, szintvizsgák, képzőhely ellenőrzések, és a többi).

Szakképzés

A szakképzési rendszer, a szakképzett munkaerő, a gazdasági fejlődés, a versenyképesség, illetve a társadalom kultúrájának rendkívül fontos összetevője. A gazdaság olyan munkaerő-piaci hátteret, szakképzett munkaerőt igényel, amely meg tud felelni a változó, fejlődő műszaki-szakmai igényeknek. Rendelkezik a szükséges elméleti tudással és gyakorlati jártassággal. A társadalom szempontjából ugyanilyen fontos igény, hogy a képzettség általános színvonala, a munka- és munkahelyi kultúra tartalmi minősége emelkedjen. Ezen célok érdekében tevékenykedik a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara.

Tanácsadás

A kamara tanácsadó hálózatában hét tanácsadó és egy tanulószerződéses koordinátor végzi munkáját. A tanácsadóknak kötelező felkészítésen és vizsgán kell bizonyítaniuk, hogy megfelelő színvonalon és minőségben tudják ellátni feladataikat.

A kamara egyik kiemelten fontos feladata a tanulószerződések számának növelése olyan gyakorlati képzőhelyek bevonásával, akik eddig még nem foglalkoztattak tanulókat. A megye hatályos tanulószerződéseinek száma megközelíti a 2400-at.

A tanácsadási szolgáltatás keretében a VKIK a megye iskoláinak rendszeresen szakképzési fórumokat szervez, ahol kiemeli azokat a pontokat, ahol az együttműködést tudja erősíteni az egyes képzőintézményekkel.

A legtöbb szerződés és megállapodás a vendéglátás, kereskedelem és gépészet szakmacsoportban köttetett az idei évben is.

Mesterképzés

2016-ban 69 mesterlevél átadására került sor 13 szakmában. A képzéseken 39 személy az NFA-KA-NGM-1/2015/TK/19 számú támogatási szerződés keretében támogatott, 30-an önköltséges formában vettek részt. A megnövekedett mesterképzés és vizsgáztatás megköveteli, hogy a vizsgaelnökök a legmagasabb szinten végezzék feladatukat. 11 mestervizsga elnök vett résztszakmai felkészítésen és tett sikeres vizsgát.

Szintvizsga

2016. augusztus 30-ig közel 900 tanuló szintvizsgáját bonyolította le a kamara 21 szakmában. A tavalyi évhez képest, több mint 100 fővel csökkent a szintvizsgázók száma a nagymértékű lemorzsolódás miatt. Az elmúlt években a szintvizsga szerepének változása és a törvényi változások szükségessé tették a szintvizsga elnökök továbbképzését, annak érdekében, hogy a kamarát megfelelően képviseljék egy-egy szintvizsgán. Fontos feladata volt a kamarának a szintvizsga elnöki nyilvántartásban szereplő, érvényes kinevezéssel rendelkező elnökök felkészítése és vizsgáztatása. Veszprém Megyei Kereskedelmi és Ipar Kamaránál 55 szintvizsga elnök vett részt a felkészítéseken és tett sikeres vizsgát.

Képzőhely ellenőrzés

A tanácsadók a gazdaságban érdekelt kamarai és iskolai szakértők segítségével évente közel 450 ellenőrzést folytatnak le azon gazdálkodó szervezeteknél, ahol külső gyakorlati képzés történik. Az új szakképzési hozzájárulási törvény változásának a legfőbb alapelve, hogy növelje a gazdálkodók képzési hajlandóságát, ennek megfelelően azon vállalkozókat támogatja, akik felvállalják a gyakorlati képzést. A normatív elszámolásnak köszönhetően jelentősen csökken a gazdálkodókat terhelő adminisztráció.

Vizsgadelegálás

2016. január 1-től a kamarához 29 moduláris és 346 komplex szakmai vizsgabejelentés érkezett, amelyből 158 iskola rendszerű és 217 iskolarendszeren kívüli volt.

56 szakmában 3277-en vizsgáztak, ebből iskolarendszerben 1696, iskolarendszeren kívül pedig 1581 személy volt. Jelenleg 73 vizsgaelnök és 234 vizsgabizottsági tag rendelkezik érvényes kinevezéssel a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara névjegyzékében.

Versenyek

Az Országos Szakmai Tanulmányi és a Szakma Kiváló Tanulója Verseny keretében 194 diák írásbeli döntőjét bonyolította a kamara 24 szakmában az év első két hónapjában. Idén is jól szerepeltek a tanulók, az országos döntőbe heten jutottak be, akik két első, egy negyedik, két ötödik és két hatodik helyezést értek el. A Szakmasztár döntőjében 400 általános és szakiskolai tanuló képviselte Veszprém megyét.

MFKB

A kamara aktívan részt vesz a Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottság munkájában, feladatai közé tartozik a munkaerő-piaci kereslet felmérésének elvégzése is. Ezek a felmérések hozzájárulnak a bizottság egyik legfontosabb döntésének kialakításához, melynek keretében meghatározzák a szakképzés megyei szintű irányát és arányait.

A bizottság feladata, hogy kidolgozza az iskolai rendszerű szakképzés fejlesztésének Veszprém megyére vonatkozó, a szakképzés irányainak és a beiskolázási arányok rövid- és középtávú tervét tartalmazó koncepcióját, amely a megyei területfejlesztési koncepció és területfejlesztési program részét képezi.

Duális felsőfokú képzés

A duális felsőfokú képzési rendszerben a kamara szakmai közvetítő szerepet tölt be a vállalkozói szektor és a felsőoktatási szféra között. A duális képzés népszerűsítése és hatékony működése érdekében a kamara együttműködik a veszprémi Pannon Egyetemmel, valamint az Óbudai Egyetemmel.

Pályaorientáció

A kamara egyik fontos küldetése, hogy segítséget nyújt a szakma-, pálya- és iskolaválasztás előtt álló általános iskolai felső tagozatos tanulóknak a munkaerő piaci igényeknek megfelelő helyes szakmaválasztás meghozatalában. A pályaorientáció célja a diákok szakképzés felé irányítása, kiemelten a hiány-szakképesítésekben.

A szakmák népszerűsítése a következő rendezvényeken keresztül valósul meg: tájékoztató előadások tartása oktatási intézményekben, üzemlátogatások és tanműhely-látogatások szervezése, Szakmavilág Szakmabemutató Napok szervezése, Szakmára Fel! többfordulós mesterség- és szakmaismereti vetélkedő, Szakma Sztár Fesztiválra diákok utaztatása,szakmai versenyek szervezése, kérdőíves felmérés a továbbtanulásról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!