Tudomány

2012.12.02. 19:23

Világ vége: Nibiru megöl mindenkit

Most akkor vegyünk karácsonyfát vagy teljesen fölösleges, hiszen küszöbön a holtbiztos világ vége. Ez most ugyebár nem akármilyen kis földrengés, árvizecske meg ilyesmi, az aktuális világvége-jóslat a maják naptárán alapszik, amely 2012-ben véget ér. Ekkor a Nibiru nevű titokzatos bolygó megsemmisíti az életet, tán még a Föld forgását is megállítja, összekuszálja a mágneses pólusokat és nekünk annyi.

Gombás Gabriella

A világvége-szakértők szerint eddig 49-szer volt hitelt érdemlő „majdnem világ vége”, de százával születtek nevetségesen komolytalan világégés előrejelzések is. Miután a végítéletek elmaradtak, a jósok igen sanyarú sorsra jutottak, a csalódott közönség ugyanis a kornak megfelelő megtorlásokat alkalmazott: megkövezte, kifosztotta, meglincselte, elmegyógyintézetbe zárta őket. A jósok, ha megfontoltak voltak, a végzetes dátumot a távoli jövőbe helyezték, így idejekorán elhaláloztak s megúszták a magyarázkodást.

Vannak azonban igen szívós világvége- hívők, akik rendületlenül várják a végítélet napját. Most éppen december 21-ét. És ha nem jő el, eljön legközelebb – jósokat már nem gyilkolunk, mert már nincs nevük, ugyanis a világhálón hirdetik az igét. Az Újszövetség szerint a végítéletnek az utolsó apostol halála előtt kellett volna bekövetkeznie. Az apostolok egymás után elhaláloztak, de a világ vége elmaradt. Következett 992, amikor a tudós Thüringiai Bernát az emberiségnek még 23 esztendőt jósolt, majd következett két igen kézenfekvő dátum: az ítélet napját várta mindenki ezer évvel Krisztus születése után, és 1033-ban, ezer évvel a halála után. Az emberek felhagytak a földműveléssel, a pápa és III. Ottó német-római császár – tekintettel a világvégi eseményre – átmenetileg abbahagyták a torzsalkodásukat.

 




Gázálarcos emberek maja naptárral. Sok világ végének jósolt napottúlélt már az emberiség, a legközelebbi december 21-én lesz (Fotó: archív)

Ettől kezdve úgy százévenként született egy-egy hitelt érdemlő világvége-jóslat. Például a 12. században Toledói János a bolygók együttállásából vízözönt jósolt, s noha a hírek akkortájt igen lassan terjedtek, világszerte pánik tört ki, a bizánci császár befalaztatta palotája ablakait, Canterbury érseke pedig ijedtében vezeklési napot hirdetett. Özönvizes világvégét hirdettek 1524-ben a brit asztrológusok, Londonból 20 ezer ember menekült fejvesztve, a gazdagok erődöket építettek és hajókat ácsoltak. Nagyon gáz lehetett, úgy szól a fáma, hogy egy csepp eső sem esett. A csillagászok azonban kimosták magukat, bejelentették: sajnos hiba csúszott a számtanba, éppen száz évet tévedtek! Már nem voltak az élők sorában, amikor 1624-ben özönvíz helyett ismét csak aszály pusztított. A következő nagy világégéses jóslat száz évet váratott magára, egy William Miller nevű szerzetes évtizedekig tanulmányozta a Szentírást, de az 1843-ban várt kataklizmus elmaradt.

Kedvenc világ végéink egyike az 1910-beli, amikor a Halleyüstökös farkát körülvevő mérges gázfelhőtől lehetett pánikolni. A Jehova Tanúi is meghirdettek vagy három világégést, és 1943-ban egy a német prófétának kellett fejvesztve menekülnie a feldühödött hívek elől, mert elmaradt az esemény. A gizai nagy piramis méricskélésből csillagászok három világvégét is megjósoltak, majd bejelentették, hogy elszámolták magukat, így sem 1881-ben sem, ´36-ban, sem ´53-ban nem dőlt össze a világ. És 1980. december 31-én éjfélkor sem következett be, pedig az arab világ messze földön híres csillagászai jövendölték meg, hogy kő kövön nem marad.

Az utóbbi évtizedek világ végéire jellemző, hogy szekták hirdették meg őket, mint például Szöulban 1992-ben, amikor a hívők kétszáz templomban imádkozva várták, hogy angyalok felvigyék őket a mennybe, mert Jézus második eljövetele előtt megsemmisül a földi élet. A szekták tagjai békésen vették tudomásul a világ vége elmaradását, azonban a jövendőmondójuk, aki a hívektől világ vége címén 1,3 millió dollárt gyűjtött be, börtönbe került. A hírhedt Aum Sinrikjo szekta 1995-ben világ vége jelszóval ideggázzal mérgezte meg a japán főváros metróhálózatát. A terrorakcióban 13 ember meghalt, hatezer egészsége sérült, a szekta vezetőjét 12 szektataggal együtt halálra ítélték, kétszázan börtönbüntetést kaptak. (A szekta utolsó körözött tagját idén júniusban tartóztatták le). Tenerifén 1998 januárjában csoportos öngyilkosságot hiúsított meg a rendőrség: harminc ember azért készült véget vetni életének, mert a világ végét várták.

A 2000. év közeledtével a jövendőmondók extázisba esve hirdették a földrengéseket, atomháborút, vulkánkitöréseket, az informatikai világével egy időben meghirdették Krisztus második eljövetelét is. Jött is a mágikus 1999. 9. hó 9-e, a számítógépek végítéletének napja, s a vélekedés, hogy a négy kilences kárt tesz az informatikai rendszerekben, irányíthatatlan zűrzavar lesz és összeomlik a világ. Következett 2000 és a Y2K – az elektronikus eszközökre támaszkodó világ végének várása. A számítógépek ugyanis a dátumokat az évszám utolsó két számjegyével tárolták, ami 1999- ig működött, ám 2000- ben az utolsó számjegy 00-ra váltott. Így is volt, de a szakemberek jó előre készültek erre a világ végére is. Nem véletlen azonban, hogy matematikai IgNobel-díjat (Bolond Nobel-díj) kaptak számításaik pontatlanságáért Harold Camping és társai, akik 2011-re több világ végét is „kiszámoltak”. És akkor még nem is szóltunk Nostradamus öt világ végéjéről. És mi most akkor mitől is tartunk? Napkitöréstől, galaktikus nullsíkoktól, bolygók együttállásától, fotonövtől és a maja naptártól, asztrológusok elmélkedéseitől, a világhálón és bulvármédiában összehordott halandzsától. 





 

Világ vége, mert nem kaptunk munkát


Egy fásult hozzászóló az internetről, babivali néven: „Tényleg jön a világ vége, de lehet, hogy csak nekem, mert ha nem kapunk munkát, akkor elveszítünk mindent, amiért eddig dolgoztunk a férjemmel, és van egy kiskokiskorú lányom, akit el kellene tartani, de nem lesz miből. Ennyit a világ vége eljöveteléről. Lehet, hogy van benne valami igazság, ki tudja? Már annyi hazugság ért minket, eggyel több vagy kevesebb, már nem számít.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!