Tudomány

2014.05.30. 11:28

A rák személyre szabott terápiával legyőzhető

Pápa - Félelmet kelt, mert titokzatosan és alattomos módon csap le. A hajlam örökölhető, de a betegséget bárki megkaphatja.

Nagy Imre

Évente egy kisvárosnyi ember hal meg a rákbetegség valamelyik fajtája következtében Magyarországon, és ugyanennyivel nő a friss betegek száma. Ám a kutatók a gyógyítás számos területén érnek el újabb és újabb biztató eredményeket.

Dr. Hídvégi Máté professzor alapvetően optimista ember. Kutató, de egyben polihisztor, hiszen művelődéstörténeti munkássága mellett esszé és tanulmánykötete, életrajzi kiadványa is jelent már meg. A világhírű kutató bizakodó a rákkutatás, a gyógyítás területét tekintve is. A témában tartott pápai előadása előtt volt módunk néhány perces beszélgetésre, amit követően kissé derűsebbnek láthatjuk a jövőt.

– A rákbetegek gyógyításában és az ehhez szükséges gyógymódok kutatásában a legfontosabb a személyre szabott irány. Valamikor azt mondtuk, hogy rosszindulatú daganat, aztán egészen a közelmúltig azt mondtuk: vastagbélrák, kissejtes tüdőrák, petefészekrák. Holnap már nem ezt fogjuk mondani, hanem azt, hogy X.Y. vastagbélrákja. Hogy miért? Mert az egyik betegnek az ugyanazon szervet érintő rosszindulatú daganata is különbözik a másik betegétől. Ezért lehet célzott kezelésekben gondolkodni. Tehát nem csak olyan értelemben célzott kezelésről beszélek, mint mondjuk az adott tumorra  ható gyógyszerek kutatása: ilyenek régóta vannak már. Sokkal inkább arról, hogy ma olyan kezelések léteznek, hogy a különböző gyógyszerek kombinációját a beteg konkrét betegségére célzottan állítjuk össze. Ezt is jelenti a személyre szabott kezelés. Léteznek ma már daganatellenes vakcinák. Léteznek olyan készítmények, illetve ezek kutatása folyik, amiket a betegből kivett daganatból állítanak elő, éppúgy, mint egy oltást. De ez nem preventív oltás, ez terápiás, gyógyító kezelés. Ezzel az immunrendszert tudjuk aktiválni úgy, hogy csak a betegre jellemző genetikai hátterű tumorsejteket támadja meg. Itt tart tehát már a daganatos betegségek gyógyítása. Ez lesz a jövő útja is, a külön terápiás metodika. Ezzel meg tudjuk gyógyítani a rákot, tehát nem lesz a betegségnek a mai, félelmetes hangzása – mondja a professzor, akitől megtudom azt is, hogy minden ember szervezetében naponta keletkeznek rákos sejtek. Ezt hallva kicsit megütközöm, de a kutató azonnal megnyugtat: ezeket immunrendszerünk legyőzi. Ám minden, az immunrendszert romboló (akár pszichés) hatás egyben vezethet a rák kialakulásához is.

Dr. Hídvégi Máté proffeszor

 

– Persze lehet mondani olyan közhelyszerű dolgokat, hogy a prevenció, a megelőzés a legfontosabb, tehát ha a betegség ki sem alakul, akkor nem kell megküzdeni a gyógyításával. Nyilván erre is elég nagy figyelmet kell fordítani, a megelőzés és a minél előbb való felismerés nagyon fontos. De mindig lesz olyan beteg, akinél későn veszik észre a daganatot, de ez sem jelent halálos ítéletet. Egy előrehaladott rákkal az emberi élet végső határáig élhetnek a betegek, ha megvalósul a személyre szabott kezelés. Erre már nem csak a nagyvilágban, Magyarországon is van példa. Hogy ez általánossá, rutinszerűvé váljék, azzal  egy-két évtized múlva lehet  számolni. Az onkológia ebbe az irányba mozdult. Léteznek már onkoteam-ek, ahol radiológus, onkológus, gyógyszerész, belgyógyász, sebész tervezi meg a gyógyítás folyamatát. A betegség persze húsz év múlva is megmarad, tehát ha valakit előrehaladott állapotban diagnosztizálnak, azt nem lehet meggyógyítani, de nem fog meghalni. Ha valakinek cukorbetegsége van, vagy magas vérnyomása, annak nem az az első gondolata, hogy végrendeletet kell írnia, hanem az, hogy meg kell tanulnia ezzel együtt élni. Ilyen lesz az előrehaladott rák esetében is a helyzet. Pozitívan és optimistán látom a helyzete. Azt szoktam mondani, az idejében felismert rák 101 százalékban gyógyítható. Volt, nincs. Az áttétes daganatos betegség nem gyógyítható, de nem látom messzinek azt a helyzetet, amikor egy ilyen betegnek nem kell lemondania az életéről, hanem sokáig él együtt a betegséggel. Az én szűkebben vett szakterületem nem a kifejezett rákgyógyszer, vagy az újabb technológiák kifejlesztése. Én a komplementer daganatkezeléssel foglalkozom mélyebben, tehát olyan készítményekkel, amik önmagukban nem gyógyítják meg a rákot, de ha egy komplex terápiás terv részeként alkalmazzák, akkor nagyon jelentősen hozzájárulnak ahhoz, hogy a beteg meggyógyuljon, vagy egy nem meggyógyítható beteg a lehető legtovább éljen a lehető legjobb életminőséggel. Amit ehhez hozzátettem, azt világviszonylatban is számon tartják. Ez a kutatás bizonyos értelemeben ismertté tette ezen a területen  Magyarországot, nekem pedig szerencsésen úgy alakult az életem, hogy ennek az élére kerülhettem – fogalmaz Hídvégi professzor, majd jót nevet a következő felvetésemen. Eszerint sokan tudni vélik, hogy a rákellenes csodaszer már létezik, de bizonyos érdekek, érdekcsoportok nem engedik, hogy ezt használatba is vegye az emberiség.

– Én is szeretem a fantasztikus irodalmat, meg az összeesküvés elméleteket is szívesen olvasom, ha éppen vonaton utazom valahova. Tételezzük föl, hogy van egy gyógyszergyár, ami kifejlesztett egy „csodaszert”. Persze ilyen nincs, hiszen a  különböző daganatfajtákhoz más és más gyógyszer szükséges. De tételezzük föl, hogy van ilyen. Hát akkor üzleti értelemben letarolnák a világot. Miért is titkolnák tehát el? De azért nincs ilyen, mert ez nem lehetséges. Csodák léteznek, de a gyógyszerkutatók és az orvosok erre nem képesek, ők csak a tudományos munkával tudnak eredményeket elérni. Vannak persze univerzális jelentőségű anyagok. Például a C-vitaminról lehet mondani, hogy csodaszer. Mindenkinek szüksége van rá. Újabban a D3-vitamint ajánlják gyakorlatilag minden magyar felnőttnek szedni. Amikor nem süt a nap, tehát a nyári időszak kivételével, szinte kötelező jelleggel. De ezek nem betegséget gyógyító, hanem az általános egészségi állapotot megőrző molekulák – kapom a kimerítő választ. Dr. Hídvégi Máté sokoldalú, ám rettentő szerény személyiség. A beszélgetésben nem tér ki arra, mit is köszönhetnek neki a gyógyulni vágyók. A fermentált búzacsíra kivonat előállítása fűződik nevéhez. Ennek lényege, hogy megakadályozza a rákos sejtek szaporodásához szükséges szőlőcukor beépülését a sejtekbe. Egyszerűen hangzik, ám jelentősége annál nagyobb. Mint ahogyan a professzor eddigi munkásságának is. Csendben, szívósan munkálkodik a rák legyőzésén. Le a kalappal!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!