Tudomány

2012.04.24. 17:58

''Aranyláz'' törhet ki a világűrben

A Föld környékére "vetődő" aszteroidák ritka- és nemesfémkészletét kívánja kiaknázni a Planetary Resources nevű amerikai cég.

MTI/AP/Reuters

Az amerikai cég alapítói között többek közt megtalálható Larry Page, a Google atyja, Eric Schmidt, a Google igazgatótanácsának elnöke, James Cameron Oscar-díjas filmrendező, ifjabb Ross Perot texasi milliárdos, Charles Simonyi, a magyar származású amerikai milliárdos szoftverfejlesztő, kétszeres űrturista.

A céget három éve alapították, de csak kedden lépett a nyilvánosság elé, a Washington-állambeli Seattle-ben, a Repüléstörténeti Múzeumban tartott sajtótájékoztatón.

A kisbolygók főleg kőzetekből és fémekből állnak, az üstökösök magjában viszont a vízjég és a gáztartalom értékes, ami igen értékes erőforrás lesz a jövőben.

A Planetary Resources becslése szerint körülbelül 1500 kisbolygó "fordul meg" a Föld közelében, ezek jó célpontjai lehetnek a bányászatnak. Eric Anderson társalapító, a cég alelnöke szerint az aszteroidák 10 százaléka tartalmaz értékes ásványokat és vizet.

A cég keddi bejelentése szerint rendkívül olcsó robotűrhajókat fejlesztenek ki és értékesítenek. Ezek ára a jelenlegi, több száz millió dollárra rúgó űrmissziók költségének tizede-százada lesz. Tervezik optikai lézerkommunikációs eszközök kifejlesztését is, amelyek kiválthatják az űrhajók nagy rádióantennáit.

"Újszerű megoldásokat keresünk. Üzletpolitikánk lényege nagyon alacsony költségű, nagyon kicsi űrhajók tervezése" - emelte ki Peter Diamandis társalapító és társelnök.

 

 

Első lépésként, a társaság másfél-két éven belül felbocsátja a tervezett űrteleszkóp-sorozat első példányát. Ezek az olcsó, kevesebb, mint 10 millió dollárba kerülő kis távcsövek vadásznak majd az ásványokban gazdag aszteroidákra. Legkésőbb tíz éven belül a cég reményei szerint pedig megkezdődhet az aszteroidák nyersanyagkincseinek kiaknázása.

A Planetary Resources első ügyfelei nagy valószínűséggel tudományos szervezetek, például a NASA, vagy magán kutatóintézetek lehetnek.

Peter Diamandis és Eric Anderson nem árulta el, hogy eddig mennyi pénzt sikerült biztosítani a vállalkozáshoz, ahogy arról sem közöltek részleteket, hogy mikor és miként kezdődhet meg a bányászat. Peter Diamandis szerint egy 30 méter hosszú aszteroida jelenlegi árakon 25-50 milliárd dollár értékű platinát tartalmazhat.

Független szakértők szkeptikusak a tervekkel kapcsolatban, amelyeket bonyolultnak, merésznek és rendkívül drágának neveznek. Nehéz azt is felbecsülni, hogyan lehet nyereséges a vállalkozás még abban az esetben is, ha a platina vagy az arany unciája (31 gramm) 1600 dollárba kerül. A NASA missziója, amely mindössze 2 uncia aszteroidakőzet-mintát kíván a Földre hozni, körülbelül 1 milliárd dollárba kerül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!