Tudomány

2012.05.02. 08:52

Génfelfedezés segítheti a hasnyálmirigyrák kezelését

Brit kutatók azonosítottak egy gént, amely lassítja a hasnyálmirigyrák szétterjedését, és ennek betudhatóan reményt adhat az agresszív tumor kezelésére, ha sikerül módot találni a gén "bekapcsolására".

MTI

A Cancer Research UK cambridge-i munkatársainak tanulmánya a Nature tudományos magazin online kiadásában (www.nature.com ) jelent meg.

Az USP9X jelű gént először egerekben fedezték fel, majd embereknél is megvizsgálták szerepét. Kiderült, hogy a gén, amely normális körülmények között megakadályozza a sejtek ellenőrizetlen osztódását, a hasnyálmirigyrákkal diagnosztizált páciensek egy részénél kikapcsolt állapotban van.

Összehasonlítva a páciensek túlélését azt tapasztalták, hogy gyakrabban képezett áttétet a hasnyálmirigyrák azoknál, akiknél a gén kikapcsolt állapotban volt. A felfedezés azt jelenti, hogy gyógyszerekkel, úgynevezett epigenetikus modulátorokkal "felébreszthetjük a gént" - magyarázta David Tuveson, a kutatók egyike az AFP hírügynökségnek, hozzátéve: "Lehetővé válhat, hogy a legrosszabb prognózissal bíró páciensek számára terápiát kínáljunk."

A hasnyálmirigyrák az egyik leginkább halálos tumortípus, egy évvel a megállapítását követően öt emberből legfeljebb egy van életben, öt éven belül pedig a betegek 96 százaléka meghal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!