Tudomány

2015.05.13. 05:29

Lencsevégen a csillagok

Veszprém - A féktelen energiahasználat és a nagymértékű fényszennyezés miatt Európa lakosságának kilencvenöt százaléka elvesztette az esélyt arra, hogy a Tejutat láthassa – hangzott el Ladányi Tamás asztrofotós előadásán a Lovassy Gimnáziumban.

Szám Dorottya

Látványos diavetítést tartott Ladányi Tamás csillagász a Lovassy diákjainak a csillagászati fényképezés, vagyis az asztrofotózás történetéről.

- Minden Gallieinél kezdődött, az 1600-as évek elején. Bár már az antik eleink is végeztek rendszeres csillagászati megfigyeléseket, Galilei volt az első, aki távcsövét az ég felé fordította. Megfigyelte a napfoltokat, a Vénusz fázisait és a Jupiter holdjait, melyeket ma Galilei-holdakként emlegetünk. Az igazi áttörést azonban az úgynevezett vezetett képek készítése hozta el, amelyek segítségével a Föld forgásával ellentétes irányba elmozduló csillagok követhetővé váltak. Ez a fotós technika tette lehetővé, hogy mélyebb csillagászati ismereteket szerezzünk a csillagközi ködökről, galaxisokról és csillaghalmazokról – mesélte Ladányi Tamás, aki már több mint három évtizede foglalkozik csillagászattal.

- Meghatározó élmény volt számomra a földközelbe került Halley-üstökös megfigyelése 1985. végén. Ekkor fogalmazódott meg bennem, hogy nem csupán szemlélője, résztvevője szeretnék lenni az életemnek.

Azóta a Lovassy Gimnázium egykori diákja a világ számos csillagászati vonatkozású helyén megfordult már, eljutott Izlandtól a Himaláján keresztül Patagóniáig, ahonnan páratlan csillagászati felvételekkel tért haza. Járt Iránban, az asztrofotózás szülőhazájában és túl a sarkkörön, a norvégiai Nordkappban, Európa legészakibb pontján, ahol fél évig le sem nyugszik a Nap. A legnagyobb benyomást mégis a Hargita és a Balatonakarattyai magaspart tette rá.

- A Hargitán élő ismerőseim körében én voltam az első, aki egyedül felmerészkedett a hegység legmagasabb csúcsára, tudtában annak, hogy az már a barna medvék birodalma. Lenyűgöző volt látni a fényszennyezéstől mentes égbolton, a hegyek között Csaba király csillagösvényét, ahonnan a legenda szerint az uralkodó seregével a népe megsegítésére indult.

Ladányi Tamás képeit rendszeresen közli a National Geographic és a NASA. Fotóit a világ harminc országában kiállították már a Magyar Nemzeti Múzeumtól kezdve az UNESCO székházig. Munkája elismeréseként a Piszkéstetői Obszervatórium kisbolygót nevezett el róla.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!