Tudomány

2012.09.20. 13:56

Minden eddiginél hatásosabb influenzaellenes készítmény

Teljes védelmet nyújtott állatkísérletekben egy új, influenza elleni szer, amelyet egy amerikai gyógyszergyár kutatói fejlesztettek ki.

MTI

Matos Lajos, az MTI szakértője írja:
      
Az influenza járványok ősszel-télen sok embert betegítenek meg, kiváltképp gyerekeket és idősebb embereket, akik közül nem kevesen olyan súlyos állapotba kerülnek, hogy kórházi ápolásra szorulnak és a halottak száma sem kevés. Az utóbbi években telente három-ötmillió influenza eset fordult elő világszerte, és ezek súlyosságától függően akár félmillióval növekedhet a halálozás. Évtizedek óta készítenek oltóanyagot a járványok megelőzésére, de a vírus igen gyakran és gyorsan változik, ezért a védőoltások hatásossága nem mindig eléggé jó.
   
Az Antimicrobial Agents and Chemotherapy 52. konferenciáján San Franciscóban mutatta be egy amerikai gyógyszergyár VIS410 elnevezésű, teljes mértékben ember védelmére kifejlesztett, ellenanyag alapú készítményét az A-típusú influenza ellen.
      
Valamennyi A-típusú vírus alapvető része a hemagglutinin fehérje, amely a vírus mutációs képességéhez tartozik. A VIS410 a vírusnak ezt a részét gátolja. A kutatók először kémcsövekben vizsgálták az új szert és kimutatták, hogy a gyógyító anyag valamennyi vizsgált A-típusú vírust semlegesít.
      
Ezután egérkísérletek következtek. A VIS410 az egereknek adott A-vírus halálos adagja ellen teljes védelmet nyújtott, és ami különleges értéket jelentett: nem csak megelőző adagolás esetén, hanem fertőzés után is.
      
Megvizsgálták mind a H1N1 és a H3N2 vírusfertőzés hatását egereken. Az ellenanyag alkalmazása 72 órával a vírusfertőzés után is életben tartotta a halálos fertőzést elszenvedő állatokat.
      
"Ezek a kísérleti eredmények azt mutatják hogy a VIS410 adagolása hatékony több influenza törzs okozta fertőzés kezelésére" - mondotta Donna Ambrosino, a gyártó cég orvosigazgatója. A kutatók azt várják, hogy az új szer általában minden vírus mutációját képes lesz gátolni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!