Tudomány

2015.05.13. 07:32

Világraszóló fotós találmány

Balatonalmádi - Világra szóló találmány, az Uniqball (Páratlan gömbcsukló) egyik megalkotója az Almádiban élő, nemzetközileg jegyzett természetfotós, az 58 éves Novák László.

Mátételki András

Fotós társával, a szegedi Kármán Balázzsal 1997-ben olyan gömbfejet fejlesztettek ki fényképezőgép állványokra, amelynek most megjelent, modernizált változatát egyesek svájci bicska színvonalú találmányként emlegetnek. Ezt a gömbfejet, melynek kidolgozásában átmenetileg Karai Csaba is részt vett, a legjobb fotótechnikai eszköznek választotta a 25 éve alapított Fotótechnikai Lapok Világszövetsége (TIPA), amely a közelmúltban tartotta kongresszusát Dubajban. Az új, vízszintezhető gömbfej olyan világhírű cégek elől hozta el a pálmát, mint a Canon vagy a Manfrotto. Ilyen sikert magyar fotótechnikai cég még nem ért el a TIPA elmúlt negyed évszázados működése során.

A gömbfej modernizált változatát egyesek svájci bicska színvonalú találmányként emlegetnek

- Kármán Balázs barátommal sok időt töltöttem el vízparti fotózással. Mindig is azon törtük a fejünket, hogy miképpen lehetne a fotós felszerelést minél jobban közelíteni a víz szintjéhez, ugyanakkor a képmező ne dőljön el semmilyen irányba. Ugyanis a fényképezés egyik alapja a vízszint, azaz a horizont megtartása minden egyes felvételen. Bármilyen mozgó témát követünk az objektívvel, a képeknek akkor is vízszinteseknek kell lenniük. Még 1997-ben megalkottuk az első két mintadarabot, de akkor nem sikerült betörnünk a piacra. A tervek jó 10 évig pihentek az íróasztalomban, majd újra elővettem őket. Az új termékünk már más elven működik és könnyebb is lett. A beépített vízszintező egységet minden igényes fotós díjazza, de igazán azoknak jelent óriási helyzeti előnyt, akiknek gyakran egyenetlen terepen, gyorsan kell dolgozni. A 45 milliméter átmérőjű gömbfejre akár öt kilós objektív és fényképezőgép is felszerelhető, míg a 35 milliméteresre maximum két kilós terhelést javaslunk.

Novák László egy 500 mm-es objektívvel terheli a különleges gömbfejet, amely az álladó vízszintet biztosítja a felvételeknél 
Fotó: Mátételki András

A speciális gömbfejek gyártását tavaly áprilisban kezdték el Veszprémben és Pécelen, az alkatrészeket Kármán Balázs ellenőrzi és szereli össze. Eddig több mint ezer darab talált gazdára. Dubaj után a díjátadó ünnepség Tokióban lesz június 19-én, ahová Novák Lászlót elkíséri az Uniqball cég ügyvezetője, a 28 éves fia, Viktor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!