Ugod

2016.07.07. 18:50

Aranydiplomás pedagógus - Kovács Ernő 50 esztendővel ezelőtt szerzett tanári oklevelet

Ugod - Arany emlékdiplomát vett át ünnepélyes keretek között az Ugodi Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola nyugalmazott igazgatója, Kovács Ernő.

Varga Bea

Az egykori intézményvezető 50 évvel ezelőtt szerzett általános iskolai tanári oklevelet a pécsi főiskolán, ez alkalomból köszöntötték volt kollégái és Ugod polgármestere a helyi általános iskolában. Az intézmény tantestülete kedves műsorral köszöntötte a nyugalmazott igazgatót, aki fél évszázaddal ezelőtt, 1966. június 25-én kapta meg magyar-történelem-orosz szakos tanári diplomáját a Pécsi Tanárképző Főiskolán. Szülőfalujában kezdett tanítani, majd 1973-ban tanár feleségével az ugodi általános iskolába került.

- Szülőfalumban, a Győr-Moson-Sopron megyei Himod községben kezdtem el a tanári hivatást. Ez nagyon jó érzés volt számomra, mert elfogadtak és szeretettel vettek körül. Ráadásul két hónap után igazgatóhelyettesnek neveztek ki, ami nagyon jólesett. Aztán feleségemmel Ugodra kerültünk, és elmondhatom, hogy itt is nagy szeretettel fogadtak minket. Az akkori igazgató, Varga Béla ideérkezésünk után pár hónappal úgy fogalmazott, ha ő majd nyugdíjba megy, akkor én leszek az igazgató. Ebből következően nekem úgy kellett dolgoznom, hogy valóban méltó legyek az intézmény vezetésére. 1990-ben lettem az ugodi iskola vezetője, de előtte már igazgatóhelyettesként is tevékenykedtem a tanintézetben. Szakmailag jól felkészült tantestülettel kezdhettem el az intézmény vezetését, az elkövetkező évek sikereit pedig mind közösen értük el. Segítőkész, az újra fogékony kollégákkal, jó munkahelyi légkörben végeztük oktató-nevelő munkánkat - mesélte Kovács Ernő.

Kovács Ernőt (középen) egykori kollégái és Vörös Tibor (balra) polgármester is köszöntötte a helyi iskolában tartott ünnepségen
Fotó: Kovács Arnold

Az intézmény jelenlegi vezetője, Csuka Gabriella méltatta Kovács Ernő pedagógusi, igazgatói életpályáját, majd ő adta át számára az emlékoklevelet is. Az aranydiplomás pedagógus hangsúlyozta, egész pályáján legfontosabbnak a tanulók boldogulását tartotta, az ugodi iskolában mindig is a gyermek volt az első.

- Mindig fontosnak tartottam, hogy gyermekeink olyan szilárd tudásalapot kapjanak, amellyel meg tudják állni a helyüket a középiskolákban és a felsőoktatási intézményekben. Úgy érzem, ezt sikerült is megvalósítani. Mindig örömmel alkalmaztam a korszerű módszereket. Nem véletlen, hogy amikor a számítástechnikai tantermünket létrehoztuk, az még nagy ritkaságnak számított a falusi iskolákban, csakúgy, mint az idegen nyelvek tanításában nagyon fontos nyelvi labor, melyben én nagyon szerettem tanítani, és a példám a tantestületre is jó hatással volt. Mindig törekedtem arra, hogy segítőkészek legyünk egymással, de nemcsak a tantestületen belül, hanem a határainkon túli magyar iskolákkal kapcsolatban is. Egy felvidéki település, Zsigárd iskolájával, illetve egy német iskolával, mely Herrlingenben található, partnerkapcsolatot alakítottunk ki - jegyezte meg mosolyogva Kovács Ernő.

A nyugalmazott iskolaigazgató büszkén beszélt arról is, mennyire örült, amikor egyhangúlag megválasztották a Pápakörnyéki Igazgatói Munkaközösség vezetőjének. Továbbá emlékezetesek maradnak számára a nemzetközi igazgatói konferenciák is - tette hozzá a tíz évvel ezelőtt a Genius Apáczai Diploma Különdíjával is kitüntetett pedagógus.

- Könnyű volt nekem vezetőnek lenni, mert a kiváló tantestületen túl egy segítőkész, példás család állt mögöttem. Nagyon sokat köszönhetek a feleségemnek, aki az iskola legnagyobb országos sikereinek is tevékeny részese volt, ez nagyon örömteli számomra. Emellett boldogsággal tölt el az is, hogy fiam és menyem ugyancsak pedagógusdiplomát szerzett. Elmondhatom, hogy minden vágyam és álmom teljesült Ugodon - fogalmazott meghatottan az emlékdiplomás pedagógus.

Az alkalmon Vörös Tibor ugodi polgármester kiemelte, Kovács Ernő nemcsak az általános iskola vezetőjeként, hanem a község képviselő-testületének tagjaként is nagyon sokat tett településükért, Ugodért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!