Multidiszciplináris

2018.04.11. 16:52

Új kutatóközpont a Pannon Egyetemen

Az intézményben működő kiemelt tudományos műhelyek munkáját koordinálja.

Multidiszciplináris kiválósági kutatóközpont alakult a Pannon Egyetemen, ami az intézményben működő kiemelt tudományos műhelyek munkáját koordinálja – jelentette be az intézmény rektora szerdai veszprémi sajtótájékoztatóján.

Gelencsér András elmondta: a kutatóközpont működésének alapját az a 700 millió forintos támogatás biztosítja, amelyet tíz másik hazai egyetem mellett a Felsőoktatási Intézményi Kiválósági Program keretében nyertek el.

A rektor felidézte, az egyetemeket éveken keresztül a hallgatói létszám alapján finanszírozták, de idén az ország 72 felsőoktatási intézménye közül 11 kiválósági támogatást is kapott, amelynek felhasználásával a kutatási feltételrendszer javítását, a kutatások orientáltságát, a tudományos munkát és a kutatói utánpótlás képzését kívánják erősíteni. Ezekben szán meghatározó szerepet az egyetem a multidiszciplináris kiválósági kutatóközpontnak.

Gelencsér András kiemelte: a Pannon Egyetem az egy oktatóra jutó tudományos tevékenységet tekintve „dobogós” Magyarországon, a nemzetközi tudományosságon alapuló rangsorokban pedig a hatodik-hetedik a hazai intézmények között.

Az, hogy bekerült a kiválósági programban támogatott 11 felsőoktatási intézmény közé, garanciát jelent arra, hogy hosszú távon ebben a formában a hazai felsőoktatás része tud maradni – fogalmazott.

Vonderviszt Ferenc, a kutatóközpont igazgatója arról beszélt, hogy a Pannon Egyetemen működő tudományos műhelyek közé tartozik például a levegőkémiai, a limnoökológiai, az evolúciós ökológiai, a halgenomikai kutatócsoport, valamint az elektronmikroszkópos laboratórium.

A kutatóközpont tevékenységét egy külső szakértőkből álló tanácsadó testület segíti, amelynek elnöke Bársony István akadémikus, tagja Bedő Zoltán akadémikus és Török Ádám, az MTA főtitkára.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában