Ukk

2016.11.19. 18:50

Katolikus könyvtárat neveztek el Ukk egykori plébánosáról

Ukk - Nagy öröm és megtiszteltetés a családunknak, hogy nem telik el egy emberöltő sem, és egyik ősükről könyvtárat neveznek el – mondta Farkas Zsolt az ünnepségen, amelyen az egykori esperes, plébános nevét felvette a katolikus intézmény.

Penk Tímea

A községben több mint négy évtizeden át tevékenykedő Farkas István lelki üdvéért tartottak szentmisét november 19-én, amelyet Nagy József kanonok és Papp Sándor István plébános koncelebrált.

- Ha egy fa élő, akkor annak a gyökere teszi lehetővé a létezését. Nemcsak a természetben, hanem az emberi élet számára is nélkülözhetetlen, hogy tiszteljük őseinket, és a tetteiket kamatoztassuk saját cselekedeteinkben – hangsúlyozta Nagy József. A szentmise után a katolikus könyvtáron elhelyezett emléktáblánál a család nevében Farkas Zsolt, az egyházközösség nevében Papp Lászlóné mondott beszédet.

A néhai Farkas István Ukk hatodik plébánosaként 1944-től 1986-ig volt a falu lelkipásztora. Szívügyének tekintette az egyházi értékek megőrzését, a könyvtár kincseinek megmentését és bővítését, a templom felújítását, az oltár és a szószék restaurálását. Farkas Zsolt ismertette az esperes életútjának legfontosabb eseményeit.

- Pista bátyám sok kegyelmet kapott, és keresztet is. A kommunista időkben osztályidegennek tekintették, a nővérét meggyilkolták. Betegsége súlyosbodása idején az otthonában tartott szentmisét, amelyre szeretettel várta híveit – számolt be Farkas Zsolt. Papp Lászlóné a 93 évesen elhunyt espereshez kapcsolódó kedves emlékeket elevenítette fel: ezüst-, arany-, gyémánt- és vasmiséjét is Ukkon ünnepelhette.

- Nemcsak hívei körében volt népszerű, hanem sokan megkeresték távoli helyekről is, hogy szolgáltassa ki részükre a szentségeket. Senkit nem utasított vissza, megértő, segítőkész volt mindenkivel – mondta Papp Lászlóné, majd leleplezték Farkas István emléktábláját. Nagy József a háromszázötven körüli lélekszámú falu értékeinek a megvédéséről és egymás segítéséről beszélt, majd megáldotta a Farkas Istvánról elnevezett katolikus könyvtárat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!