Úrkút

2015.11.24. 08:14

Felszentelték az új Gubicza-hegyi keresztet

Úrkút – Felszentelték az új Gubicza-hegyi keresztet a községben, melynek alapjához korábban már időkapszulát helyeztek el a Faluvédő és Kulturális Egyesület tagjai. A lakók így kívánnak emléket állítani a falu első temetőjének helyén az utókornak.

Szántó Renáta

A feszület, mely a település első sírkertjének helyét már 1784 óta jelképezte, elkopott, ezért új kereszt felállítására volt szükség. A falusiak adományokkal és kétkezi munkával támogatták a régi emlékmű környékének felújítását és a kereszt kicserélését. A helyi önkormányzat és a Német Nemzetiségi Önkormányzat szintén támogatta a vörösfenyőből készült új emlékmű felállítását, melyet Benke György ajkai ácsmester készített. A munkában a Gubicza-hegyiek is segítséget nyújtottak. Száznyolcvankét helyi család összefogásával sikerült megvalósítani a kitűzött célt, tájékoztatta a veolt Horváthné Rieger Anita, az önkormányzat kulturális szervezője.

A Viva Voce kórus vallásos dallal tisztelgett a felszentelt kereszt és az ősök előtt. Fotó: Horváthné Rieger Anita

A ceremónián Kovács Mihály plébános imádságokkal vonta be a helyieket a kereszt megáldásába. Majd Jézus szenvedéseiről és életútjáról mesélt. A felszentelés után Somogyi Ildikó, a Faluvédő és Kulturális Egyesület tagja mondott beszédet. Megköszönte a falu lakóinak támogatását és felelevenítette az első temetőhöz kapcsolódó emlékeket és a benne nyugvó elhunytak nevét. Kiemelte, hogy minden közösség kulturáltságának fokát a sírkertekhez való viszonya fejezi ki leginkább. A falu büszke lehet, hogy már ennyi ideje ápolja az ősök emlékét, amit a későbbiekben sem szabad elhanyagolniuk az ott élőknek, hiszen a felújított kereszt a múlt tiszteletben tartásának és az összefogásnak a jelképe lett. Somogyi Ildikó gondolatait követően a Viva Voce kórus vallásos dalával zárult az ünnepség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!