Úrkút

2016.05.15. 12:14

Kiemelkedő amatőr csillagászok

Úrkút – Országos elismerésben részesült a község csillagászati klubja azért a nagyszabású programért, amelyet a Merkúr-átvonulás idején szervezett.

Penk Tímea

Mizser Attila, a Magyar Csillagászati Egyesület főtitkára, és a hazai amatőr mozgalom vezetője elismerését fejezte ki Ivanics Ferencnek, az Úrkúti Csillagászati Klub vezetőjének.

Ivanics Ferenc klubvezető

- Az ország egyetlen megyéjében sem tartottak annyi településen bemutatót, mint nálunk. Nyolc programból hetet a megyében a mi tagjainak szerveztek – mondta az Úrkúti Csillagászati Klub vezetője. A helyszíneken nagy volt az érdeklődés. Több távcső állt az érdeklődők rendelkezésére, amelyeken keresztül megfigyelhették az év kiemelkedő csillagászati eseményét. Az apró Merkúr bolygó egy kis fekete pöttyként volt látható, ahogyan elhaladt a Nap koronája előtt. Legközelebb 2019 novemberében, majd 2032-ben várható hasonló esemény. A rendezvényeken nemcsak távcsöves megfigyelést biztosított a csillagászati klub, hanem különleges kőzeteket is kézbe vehettek a látogatók.

Merkúr-átvonulást figyelő állomás Ajkán

Ivanics Ferenc elmondta, hogy egy országos csillagászati szaklap is felkérte őket, hogy mutassák be  a klub működését és irányelveit, mert tevékenységük országos szinten is kiemelkedő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!