Úrkút

2015.08.16. 15:43

Üzenet a jövőbe

Úrkút – A helyi templom felszentelésének kétszázhuszadik évfordulóján a község Faluvédő és Kulturális Egyesülete az új Gubicza-hegyi kereszt alapjához időkapszulát helyezett el, hogy emléket állítson a falu első temetőjének helyén az utókornak.

Szántó Renáta

A feszület, mely a település első sírkertjének helyét jelképezte 1784 óta, elkopott, ezért új kereszt felállítására volt szükség. A falusiak adományokkal és kétkezi munkával támogatták a régi emlékmű környékének felújítását és a kereszt kicserélését. A helyi önkormányzat és a Német Nemzetiségi Önkormányzat szintén támogatta a vörösfenyőből készült új emlékmű felállítását. A munkában a Gubicza-hegyiek is segítséget nyújtottak. Összefogással sikerült megvalósítani a kitűzött célt, tájékoztatta a Naplót Veisz László, a Faluvédő és Kulturális Egyesület képviselője.

Ifj. Szalai Gábor a következő nemzedékeknek szánt üzenetet olvassa fel a helyieknek
Fotó: Györkös József

Az eseményen Rostási József, a község helytörténetének szakértője mondott beszédet. Megköszönte a falu lakóinak támogatását és mesélt az első temetőről is. Kiemelte, hogy minden közösség kulturáltságának fokát a sírkertekhez való viszonya fejezi ki leginkább. A falu büszke lehet, hogy már 1784 óta ápolja az ősök emlékét, amit a későbbiekben sem szabad elhanyagolnia az ott élőknek.

Veisz László, Rieger Tiborral közösen helyezte el az időkapszulát a talapzatban

A beszédet követően Ifjabb Szalai Gábor olvasta fel a jelenlévőknek az időkapszula üzenetét. A hengerbe az üdvözleten túl a régi temetőről és az új kereszt munkálatairól tettek iratokat a faluvédők. Továbbá a Napló aznapi száma, a község életéről szóló videofelvételek és képtár, valamint az emlékmű felújításának támogatói névsora került a kapszulába. Rieger Tibor, a helyi önkormányzat munkatársa és Veisz László, a faluvédők képviselője helyezte el a hengert a feszület talapzatába, amit Kariszl Károly, egykori bányász beton köntössel rögzített.

A Gubicza-hegyi keresztet könnyedén megtalálhatják az érdeklődők, ugyanis az országos Kéktúra útvonalon található.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!