Utazó

2011.12.14. 07:15

Adventi országjárás

Sokak kedvelt kirándulóideje minden évben advent időszaka. Ilyenkor más hangulata van a világnak, mint amit a szürke őszi napokon egyébként már megszoktunk, a hiányzó napsütést, meleget pótolják az ünnepi fények, a vásárokon lengedező fahéj-, puncs-, szegfűszeg-, mandula- és más kellemes illatok.

Győrffy Árpád

Az már szinte általánosnak mondható, hogy a nagyobb települések utcáit fényfüzérekkel díszítik, és egy-egy kisebb-nagyobb téren felállítják a kereskedők házikóit, sátrait. Több olyan városunk van, ahol a vásárolni-, fogyasztanivaló mellé folyamatosan kulturális programokat is kínálnak. Az alábbiakban Sopront, Szentendrét, Egert ajánljuk figyelmükbe korábbi élményeink és az aktuális programok segítségével.

Sopronban éveken át a Tűztorony tövében, a Fő téri Szentháromság-szobor körül építették fel az ajándék- és édességárusok, fánk-, gesztenye- és pecsenyesütők, forraltbor-, tea- és puncskészítők házikóit. Az idén kicsit módosítottak a hagyományokon, a kereskedők, vendéglátók házikói az óváros magját keletről körbefogó Várkerületen kaptak helyet. Itt tartják a programok többségét is a Rondellánál. De nem szakadtak el teljesen a Fő tértől sem. Az idén is itt állították fel a város karácsonyfáját, és továbbra is itt nyitják napról napra az adventi kalendárium lapjait az egykori megyeháza ablakaiban.

A programokból is kerül ide néhány, de a legtöbbet a Rondellánál tartják. A karácsonyig hátralévő időszakban a következő csütörtök és jövő szerda kivételével mindennap délután négy órától láthatunk valamilyen érdekes előadást a helyi iskolásoktól. A fentieken túl több más mellett december 16-án fellép a Lajtha Néptáncegyüttes, december 17-én a  Testvériség Néptáncegyüttes és a Party Zenekar, december 18-án Török Ádám és a Mini Trió, valamint a Fajkusz Banda, december 20-án a Los Andinos együttes. A december 23-ai záró programban a Sopron Táncegyüttes, a Pendelyes Táncegyüttes és a Fajkusz Banda mutatja be Betlehem, Betlehem című közös műsorát és a Sopron Gospel ad koncertet.

A múlt évben megújult szentendrei belvárosban advent kezdetétől újévig ünnepi díszbe öltözött a Dumtsa Jenő utca, a történelmi belváros korzóként használt főutcája az Apor-hídtól a Fő térig. Az árusok, büfések sátrai mellett feldíszítették a házakat is, amelyek többnyire vendéglátó- vagy kiállítóhelyként működnek. Az evangélikus templom előtti téren és a Dumtsa Jenő utca több pontján is betlehemet állítottak, a város karácsonyfáját is feldíszítették a Fő téren. A szentendrei program kiemelkedő pillanataiként egy-egy újabb gyertyát gyújtanak meg az adventi koszorún. December 18-án például a város művészei és sportolói nevében Lehoczky János kovács iparművész végzi el a megtisztelő feladatot. A gyertyagyújtás után egy pohár forralt borral és pogácsával vendégelik meg a közönséget a környékbeli vendéglők tulajdonosai.

Az adventtől vízkeresztig című programban érdekes műsorokkal várják a délutáni és esti órákban a gyerekeket és felnőtteket egyaránt. December 17-én több más mellett lesz bor- és csokoládékóstolós tárlatvezetés, fellép a Szentendre Táncegyüttes, december 18-án tűzzsonglőrök produkciója és a Musica Beata kórus hangversenye várja az érdeklődőket. December 23-án a Bábakalács Bábszínház a Dalmát Kávézó előtt mutatja be a Szamárhegyi betlehemes című előadást, majd Gizi forralt borral, teával, zsíros kenyérrel kínálja a vendégeket.

Egerben is régi hagyomány a Dobó téren rendezett adventi, karácsonyi vásár, itt állították fel a város hatalmas karácsonyfáját is. Az idén minden eddiginél ünnepibb díszbe öltözött a város, mert a tér és környező utcák - a Széchenyi, az Érsek, a Szent János és a Bajcsy Zsilinszky utca - mellett fényfüzérekkel ékesítették a városba bevezető fontosabb utakat, és a vasútállomástól is ünnepi fények alatt sétálhatunk a Bazilikáig.

A Dobó téren délutánonként többnyire az iskolások adnak műsort, rajtuk kívül december 14-én fellép a Boróka Néptáncegyüttes, december 16-án a Pinceszínház a Szegényember és a róka című darabot mutatja be, december 18-án élő betlehem lesz, dr. Ternyák Csaba érsek osztja meg adventi gondolatait, miközben Bécsből megérkezik a betlehemi láng, december 19-én a Szederinda néptáncegyüttes, december 21-én pedig a Babszem Jankó Gyermekszínház előadása várja többek között az érdeklődőket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!