Utazó

2012.04.25. 08:12

Régi emlékek nyomában

A híres Adria-parti üdülőhely, az egykori Osztrák-Magyar Monarchia büszkesége ma is őrzi varázsát. Előkelő villák, patinás szállodák, promenád a tengerparton. A tengermellék páratlanul buja zöld kertjeiben, parkjaiban mindig virágzik valamilyen különleges növény. Ez Opatija, vagy ahogyan régen hívták: Abbázia, az Adria gyöngye.

Takács Miklós

Az örök kérdés: mit csináljon a turista tavasszal és ősszel, amikor még vagy már nincsen strandszezon? Nos, ebben a gyönyörű városban tehet egy különleges sétát, ami nem fárasztó, de garantáltan emlékezetes marad számára.
 
Elsőként talán keresse fel a város szélén Andrássy Gyula gróf, miniszterelnök, külügyminiszter egykori lakhelyét. A Villa Minach a rijekai (fiumei) országút közelében található, és nem sokat változott az idők során. A teraszos kialakítású park támfalán szép márványtábla emlékeztet az épület híres lakójára. Előttünk a prelukai tengeröböl, lent a sziklák között kis kikötőhely a csónakoknak. A látvány magával ragadó.

A villától már tényleg csak pár lépés a festői szépségű Volosko, vagy ahogyan Márai Sándor régi nevén említi: Volosca. Az egykor különálló település kitűnő halvendéglőiről híres. A kicsi halászkikötőt amfiteátrumszerűen veszik körül a házak, közepén egy kis móló, nyáresti produkciók természetes színpada.  Itt kezdődik a Lungomare. A tizenkét kilométer hosszú híres sétány tavaly volt százéves. A jól kiépített sétaút közvetlenül a tengerparti sziklákon halad, megkerülve sok-sok kis öblöt.

A híres Szegő Szanatórium ma szállodaként működik. A fiatal Füst Milán, a felnőtt Kosztolányi Dezső és még annyian mások itt kerestek gyógyulást bajaikra. A sétányon itt is márványtábla emlékeztet a kiváló magyar orvosok munkájára.  Sétánk során az abbáziai kikötőhöz érkezünk. A móló manapság már csak a kirándulóhajók beszállóhelye, de régebben sokkal forgalmasabb volt. A tengerparti országút megépítése előtt ugyanis a tömegközlekedést gőzhajókkal bonyolították le. Csúcsidőben nem ritkán félóránként jártak a gőzösök Fiume és Abbázia között. Köztük a számunkra legérdekesebb, a díszesen megépített "salondampfer", a Füred, amely hosszú éveken át szállította az utasokat.

Átvágva a kikötő melletti botanikus kerten, a híres Angiolina Villához érkezünk. Nevezetes lakói között említik Jókai Mórt, aki családjával többször is járt ezen a tájon. Érdemes a parkban egy szép sétát tenni.

 

 

A ma már kevéssé ismert Jan Kubelik Széll Kálmán volt magyar miniszterelnök unokahúgát, Bessenyői Széll Anna Mária Júlia grófnőt vette feleségül. Boldog házasságukból nyolc gyermek született, köztük öt lány, mindannyian kiváló hegedűsök. A lányok talán még a papa Stradivari, Guarneri mesterhegedűin is játszhattak a család vendégeinek, köztük Herczeg Ferencnek, az ünnepelt írónak. A Villa Rosalia kertjében gyakran adott hatalmas partikat barátainak, tisztelőinek. Virtuóz játékát a hangrögzítés korai felvételei őrzik. Szobra az Angiolina Villa melletti zenepavilon előtt áll.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!