Utazó

2012.05.29. 15:58

Geocaching: ősi emlékek, természeti értékek

Zalavár - Napsütéses időjárás és gyönyörű természeti környezet várta geocaching-játékosainkat a Kis-Balaton közvetlen közelében, Zalavár település történelmi emlékparkjában pünkösdvasárnap.

PLT

Igencsak népszerű volt lapcsoportunk kincskeresős játékának zalai programja, amelyre összesen 562 kiránduló érkezett Fejér, Vas, Veszprém és Zala megyéből. A túrázók a Kis-Balaton Ház bejáratánál felállított PLT-pultnál kaphatták meg a pecséteket és a kedvezményes szolgáltatásokra jogosító kuponokat munkatársainktól, és a helyszínen  a Zalavári Történelmi Emlékparkban - máris több attrakció várt rájuk. Megtekinthették - a Makovecz Imre tervezte Millenniumi Emlékművet (és belső terében a tavaly átadott zalai Életfát), a Szent Adorján-bazilika több mint 1100 éves romjait, az Árpád-kori alapokra épített Szent István-kápolnát, Cirill és Metód hittérítők monumentumait, emellett kedvezményes belépőt válthattak a tájegység élővilágát bemutató múzeumba.

Erdős Gézával és feleségével még a "bázison" találkoztunk; ők a legaktívabb játékosaink közé tartoznak, tavaly ugyanis öt, idén pedig mind a négy geocaching helyszínen jelen voltak.
 
- Korábban Zalaegerszegen laktunk, de itt, a Kis-Balatonnál még nem jártunk - mondta el a Fejér megyei Sárkeresztesről érkezett Erdős Géza. A Kis-Balaton Házat és az egész környezetet gyönyörűnek találta, a programról pedig úgy fogalmazott: jól szervezett, ötletes, és most még az időjárásra sem lehetett panasz.


 
- Mindenhová sajnos nem jut el az ember; az ilyen rendezvények arra is jók, hogy feljegyezzem, hová érdemes visszajönni. A Makovecz-házat le is fényképeztem, elraktározom magamnak... - tette hozzá a férfi.

Baladincz Istvánék Veszprémből érkeztek, idén második alkalommal vettek részt játékunkon.
 
- Nagyon szép ez a hely. Igazán a felfedezés öröme vonz  minket, és szellemesnek találjuk a PLT ötletét: elvezetik az embereket azokra a tájakra, helyekre, amelyeket érdemes meglátogatni. És persze a kedvezmények is fontosak - hangsúlyozta István és neje.
 
Fodor Lajosék Vas megyéből, Körmendről keltek útra, s mint elmondták, nagyon régen jártak ezen a tájon, a geocachinges rendezvényeken viszont már harmadik alkalommal vesznek részt. A Kányavári-szigetet mindenképpen megnézik, és a kedvezményes ebédre is befizetnek - hallottuk tőlük.
 
Remény Zoltán és családja szintén Vas megyéből, Peresznyéről utazott Zalavárra.
 
- Most először jöttünk el a geocaching túrára, az újságban figyeltük, hol lesz a helyszín. Úgy gondolom, nagyon fontos, hogy a gyerekek megismerjék hazánkat, ezért is szeretünk itthon kirándulni - válaszolt érdeklődésünkre a családfő.
 
A Kányavári-sziget a Kis-Balaton egyik gyöngyszeme, szó szerint a nyugalom szigete: a kirándulóhely lélekemelő miliőjéből játékosaink is mintát vettek a nap során. Jellegzetes fahídon kell átkelni ahhoz, hogy beléphessünk a védett területre, ahol tanösvényen ismerkedhet a látogató a Kis-Balaton növény- és állatvilágával. Pár kilométerrel arrébb, a kápolnapusztai bivalyrezervátumban a hazánkban őshonos állatfaj jámbor egyedeivel találkoztak a látogatók, itt a kisgyerekes családoknak játszótér is élményt kínált. Dér Olivér üzemeltető lapunknak elmondta: szép számmal érkeztek geocaching-játékosok, akik kedvezményes belépőjegyet válthattak a rezervátumba.

 

 
Zalakarosra, a Gránit Gyógyfürdőbe is több geocaching-játékosunk ellátogatott, ide 25 százalékos kedvezménnyel lehetett belépni. Ódor Ágota szolgáltatási csoportvezetőtől megtudtuk: teljes körű szolgáltatást vehettek igénybe a kuponnal érkezők. A fürdő egyébként rengeteg vendéget vonzott a nyárias időben.
 
Bokor Sándorral, feleségével és 3 kislányukkal a zalakarosi Arany Szarvas vendéglőben találkoztunk. Ez az étterem - akárcsak a Hotel Venus - féláron kínálta az ételeket és italokat kuponnal érkező játékosainknak; ottjártunkkor majd minden vendég a geocaching-túra résztvevője volt. A Bokor családtól megtudtuk: a Vas megyei Magyarnádaljáról érkeztek, és ez a második alkalom, hogy beneveztek programunkra. Több helyszínt is végigjártak vasárnap, mint elmondták, nagyon örültek annak, hogy olyan tájakon kirándultak, ahová egyébként nem feltétlenül indulnának el.
 
A szomszédos településen, Garaboncon egy folyamatosan bővülő és szépülő "háziállat-birodalom" várta a vendégeket. A Garabonciás Farmon jelentős turisztikai beruházás zajlik, nemsokára különleges élményparkot adnak át, ám addig is bőven van itt látnivaló: a területen csibék, nyulak, borjak, kecskék, lovak, birkák és szürkemarhák élnek, s egyebek közt állatsimogatással, íjászattal, lovaglással, lovas kocsikázással lehet eltölteni a szabadidőt. Dr. Virágné Bálint Máriától, az egyik házigazdától megtudtuk: a farm a család két zalakarosi szállodájának - köztük a programunkhoz csatlakozó Venusnak - az éléskamrájaként is üzemel, a vendégek asztalára az itt megtermelt valódi házi élelmiszerek kerülnek.

 

Szerző: Horváth A. Attila

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!