Utazó

2013.03.03. 19:24

Sokszínű a megye kínálata

Vasárnap véget ért az Utazás 2013 kiállítás, elfogyott tonnányi prospektus, információs anyag, a látogatók és a kiállítók jobbára elégedettek, előbbiek azért, mert sikerült tájékozódniuk a nyaralási lehetőségekről, utóbbiak pedig, mert úgy vélik, a megjelenés hozzájárul az év sikeréhez.

Osváth Sarolta

Pillanatok alatt elfogytak a poharak a zánkai Lídia borház kóstolóján, ez is jelzi, a Balaton-felvidéki borok és borvidékek iránt nő az érdeklődés - nyugtázta a sikert Varga András, a borház egyik tulajdonosa. A nagymama nevét viselő családi vállalkozás a borokat is a családtagokról nevezi el, sikerük titka azonban az, hogy szőlészetükben ragaszkodnak a tájegységre legjellemzőbb fajtákhoz. A Balatonfüredi Turisztikai Egyesület standján több társkiállító, köztük a térség neves borászatai - a Salánki, a Hudák, a Kocor pincészet - is bemutatkoztak.

Barabás Andrea TDM-menedzsertől megtudtuk, a térség kicsi és nagy turisztikai szolgáltatóinak kínálatát fogták össze, az Anna Grand, a Marina, az Annabella Hoteltől a Club Tihanyon át a füredi éttermek, cukrászdák, szállásadók képviseletéig. Csaknem kétezer prospektussal, szóróanyaggal szolgálták ki a nagyszámú érdeklődőt. Mint elmondta, bíznak a jó szezonban, sőt, a színes programkínálattal szeretnék meghosszabbítani. Ennek érdekében már májusban több rendezvényt tartanak, a hagyományos balatoni szezonnyitó, vitorlabontó programok mellett olyan különlegességre is felhívták a figyelmet, mint Bujtor István, a legendás Balaton-rajongó színész egész alakos szobrának avatása.

Az utószezon fő rendezvénye hagyományosan a Romantikus reformkor, ez elsősorban a hazai vendégkört célozza meg, bár Füred és környéke - főként a nyári főszezonban - változatlanul vonzó a külföldi vendégek számára is - hangsúlyozta.

Ebben bíznak a balatonfüredi nemzetközi kemping üzemeltetői is: Vágó Ágnestől, a Balatontourist pr-mendzserétől megtudtuk, az egyéb vízisport-lehetőségek mellett minden bizonnyal népszerű lesz - mind a hazai, mind a külföldi vendégek körében - a szezonra elkészülő, felújított wakeboardpálya.

Sikerrel mutatkozott be az Utazás kiállításon a Káli-medence-Balaton Turisztikai Egyesület, sokan megálltak a standon felállított infoterminál előtt. Hat településen helyeznek el az idén hasonlót, amely az egyik legkorszerűbb eszköze a turisták tájékoztatásának. A Székely Szabolcs, az egyesület titkára kilenc település képviseletében népszerűsítette a Balaton-felvidék Nemzeti Park területéhez tartozó kistérség látnivalóit, egyebek közt a Csodabogyós-barlangot, a hegyestűi különleges geológiai bemutatóhelyet, és Theodóra és a kékkői túraútvonalat. Minden Balaton-rajongó megnyugtatására közölte: az idén is meghirdetik - július 6-ra - a Balaton-átúszást Révfülöp és Boglár között.

Nem kis feltűnést keltettek a kiállításon gyönyörű kidolgozású, korabeli ruhájukban a pápai Esterházy-kastély népszerűsítői: Mészárosné Varga Veronika, a kastély háziasszonya és lánya, Dorottya. A látogatókkal szívesen fényképezkedtek, beszélgettek és szívélyesen invitálták őket Pápára, az élő kastélymúzeumba, ahol egyebek közt az egykori arisztokraták életét felidéző műsor avatja be a vendégeket a főúri szokásokba.

- Ahogy beköszönt a tanulmányi kirándulások időszaka, sok csoport érkezik hozzánk, óvodáknak, általános és középiskoláknak szervezünk kastélylátogatást. A nyári szezonban pedig az utóbbi időben már folyamatos a vendégjárás, szerencsére Pápát a belföldi turisták egyre jobban felfedezik, hiszen a város sok értékes látnivalót kínál. Abban bízunk, hogy a kiállítás országosan is felkelti Pápa iránt a figyelmet.

Veszprém a 2013-as fesztiválözönnel vívta ki az érdeklődést, a májusi Gizella-napok, az utcazene-fesztivál, a Vivace nemzetközi kórusfesztivál a város kulturális hagyományaihoz méltó programot kínál. Sokakat kíváncsivá tett az újnak számító, március 8-10. között tartandó Bor-, blues- és böllérnapok, és az idén ötéves Veszprém Aréna változatos sportrendezvény- és koncertprogramja. A látnivalók közül a veszprémi vár és az érseki palota, valamint a Veszprém-völgyi Árpád-kori műemlékek számíthatnak a turisták érdeklődésére, de a kiállítási bemutatkozásnak köszönhetőn  valószínűleg többen felfedezik az aktív kikapcsolódási lehetőségeket is, a kerékpározás, a nordic walking, a sziklamászás, a görkorizás örömeit. Idén is minden bizonnyal sok család nyári programjába kerül be az állatkert meglátogatása is, ahol ritka, igazán különleges állatfajokat láthatnak a gyerekek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!