Utazó

2013.03.21. 13:26

Toszkána tavasszal a legszebb

Itália egyik legismertebb tartománya, Toszkána a helyi kirándulók számára is az egyik legkedveltebb úticél. Kis helyen rengeteg épített és természeti kincs, gasztronómiai és művészeti élvezet, méltán emlegetik hát az ország kincsesládájaként.

Tóth B. Zsuzsa

Nem csoda, hogy bár az egy-két hetes toszkánai pihenés előtt azt hiszi a naiv turista, hogy majd letudja a kötelezőket, aztán mégis azt érzi, rengeteg dolgot kihagyott. A hazaérkezést követően pedig ezt az érzést a mielőbbi visszatérés vágya egészíti ki. Ha arra kényszerülünk, hogy egy hétbe a legfontosabb kulturális látnivalók sora és a pihenés is beleférjen, alaposan meg kell tervezni a programokat és ajánlott körültekintően választani szállást.

A sienai lejtős főtér Toszkána egyik legismertebb pontja (Fotó: Tóth B. Zsuzsa)

Amennyiben fő cél Pisa, Frienze és Siena megkóstolása, szerencsés a három város által bezárt háromszögben megszállni. Persze, a városokban, vagy azokhoz közel is széles a kínálat, sőt, a tengerpart sem utolsó ötlet, de ezen esetekben nem csak a távolsággal, hanem a magasabb árral is számolni kell. Egyébként a vidék elérhető itthonról tíz órányi autózással, még szombaton is. A szállások kínálata széles.

A szállodáktól a Toszkánára leginkább jellemző, több száz éves, de gyönyörűen rendbetett, vagy új, de a régire hajazó, medencés kő farmházakon át a kempingekig. Aztán ha magunkhoz tértünk a pineákkal, ciprusokkal szegélyezett utak, a napraforgótáblákkal borított csodás lankák, a hegytetőkön csücsülő kisvárosok láttán, letáborozhatunk, hogy eldöntsük, hol is kezdjük.

 

A sienai dóm éptése annak idején félbemaradt, de így is gyönyörű látványt nyújt

Feltétlenül látni a kell a három fenti várost. Firenzébe akár vasárnap is mehetünk, sőt, akkor az ottaniak úgyis inkább strandra mennek. Az üzletek egy része zárva tart, viszont ingyen lehet parkolni akár a belvárosban is. Attól nem kell félni, hogy éhen maradunk, rengeteg kávézó, kisebb-nagyobb étterem várja a vendégeket és ajándékot is vehetünk. Firenzében, a reneszánsz fővárosában a dóm az elsődleges célpont az ő Brunelleschi-kupolájával, harangtornyával és a keresztelő kápolnával.

 

A firenzei dóm kihagyhatatlan reneszánsz látnivaló Toszkánában

(Fotók: Tóth B. Zsuzsa)

 

A két előbbi a panoráma érdekében megmászható, a kupola belül is, hogy láthassuk Vasari Utolsó ítéletét. A közelben ott van a Piazza della Signoria, a Dávid szobor-másolattal és más remek alkotásokkal, köztük a szabin nők elrablását ábrázolóval. Az eredeti Dávidot az Accademia galériában láthatjuk, több órás sorban állás után. Ha mindenképpen ragaszkodunk hozzá, érdemes előre jegyet rendelni az interneten. Akárcsak az Uffizi galériába, ahol többek közt Botticelli Vénuszát és Tavaszát láthatjuk. A Mediciek városára gyönyörű kilátás tárul elénk - és a Dávid szobor újabb másolata vár -, ha átmegyünk az aranyművesek 1345-ben épült érdekes hídján, a Ponte Vecchion és felsétálunk a Michelangelo térre.

Aztán menjünk el Pisába, ahol a Csodák terén a dóm is gyönyörű. A toronyba feljutni vágyóknak akár órákat kell várni nyáron, ha csak nem érnek oda a reggeli nyitásra. Ha fél nappal későbbre kapunk csak időpontot a feljutásra, addig érdemes lemenni a tengerpartra. Pisa mellett méltatlanul elhanyagolják a turisták a közeli Luccát, pedig az egy napos kirándulásba bőven belefér. A széles téglafallal körülvett óvárosban gyönyörű a San Martino katedrális és a San Michele templom.

Sangimignano városában már csak néhány torony áll, de érdemes megcsodálni a kilátást fentről tbdavid: Firenze hivatala előtt áll a Dávid szobor egyik másolata


Utóbbitól tovább haladva találjuk a római kori amfiteátrum helyére épült ovális, házakkal körbezárt hangulatos teret, a Piazza del Mercatot. Érdekes a tornyán tölgyfákat nevelő középkori ház, a Torre dei Guinigi és azt se árt tudni, hogy Puccini szülőháza ma múzeum. Siena ugyancsak megér egy napot, a befejezetlen, fekete-fehér márvány oszlopokon álló dómot látni kell. Aztán érdemes ücsörögni egy jó pizza mellett a legyező alakú, palotákkal körülvett, lejtős téren, a Piazza del Campon. Itt rendezik évente kétszer a látványos lóversenyt, a Paliót.

 

Andrea Bocelli tenorista minden nyáron koncertet ad szülőfalujában, Lajaticoban

San Gimignano, a tornyok városa pedig már messziről hívogatja a turistát, magasan ülő sziluettje alig változott a középkor óta, igaz, a 76 toronyból 14 maradt mára. Jólesik pihenni kicsit a főterén, akár a 12. századi kút lépcsőjén, ahogy azt az olaszok teszik. Itt is megmászhatunk egy tornyot, a Torre Grossát, de a Collegiata dóm is szép látványt kínál.  

Vinci település, Leonardo szülőfaluja érdekes múzeumot tart fenn, a közeli apró falu, Lajatico pedig a neves tenorista, Andrea Bocelli szülőhelye. Nyaranta a szabadtéri színpadon ad koncertet neves pályatársaival. Egy másik pici település, a középkori, épen maradt fallal és 14 toronnyal körülvett, csupán egyetlen templomot és pár házat őrző Monteriggioni igazi drágakő. Érthetetlen, hogy Dante miért hasonlította a pokol legmélyebb bugyrához. Cortona pedig Toszkána egyik legrégebbi városa, jól ismerhetjük már Frances Mayes köteteiből. A hegytetőn trónoló városka két főtérrel is büszkélkedik. Valamint az egyik apró utca gerendákkal alátámasztott középkori házai Olaszország legrégebbi épületei közé tartoznak. Megkapó a hegyoldalban a Santa Maria Nuova templom. Ahogy sok más városban, itt is érdekes etruszk maradványokat láthatunk a múzeumban.

 

Lucca városa csak egy ugrásra van Pisától, mégis kevesen keresik fel. Az egykori amfiteátrum helyén ma ovális alakú tér van Toszkánában sokan választják a tengerparti pihenést. A homokos fövennyel szemben a kis sziget, Elba változatos sziklás partokat ígér, naponta több hajóval is átmehetünk. A gyönyörű vidéken érdemes még benézni sok más mellett az arezzói vásárba, elcsábulni a szép kerámiák láttán, sétálni, borozni Montepulcianoban, vagy megmártózni a meleg hőforrások egyikében. Szépen rendben tartott műemlékekkel, művészeti alkotásokkal találkozhatunk, fantasztikus sonkát, bivalymozarellát ehetünk, nem beszélve a fagylaltokról, limoncellóról, tésztákról. Páratlan a vaddisznó szalámi, az olíva olaj választék és persze a Chianti vidék borkínálata. Érdemes leülni a városkák fõterein egy italra, pár falatra, hogy addig is gyönyörködjünk a látnivalókban. A kisebb panziókban sok helyütt maguk a háziak fõznek, étlap helyett napi kínálattal rukkolnak elő, ezzel is elrabolva a szívünket, hogy aztán mielőbb újra visszatérjünk Toszkánába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!