Összeköt a történelmi múlt

2020.04.05. 07:00

A horvát fővárosban mindenkit magával ragad a mediterrán hangulat

Aki még nem járt a horvát fővárosban, lehet, hogy meglepődik: Zágráb Európa egyik legrégibb városa, és természetesen számos magyar vonatkozással rendelkezik.

Osváth Sarolta

A horvát főváros két egymástól eltérő részből áll, a modernebb alsóvárosban széles sugárutakat, hatalmas tereket és szecessziós épületeket találunk, míg az óváros középkori jellege meghitt, kisvárosi hangulatot áraszt

Az első és legfontosabb, hogy a város megalapítása Szent László magyar király nevéhez fűződik, aki 1093-ban hozta létre a zágrábi püspökséget. A másik nagy jelentőségű esemény, Károly Róbert – az első Anjou-házi magyar király – megkoronázása szintén Zágrábban történt 1300-ban.

Bármilyen évszakban különleges élményt nyújt a Zrinjevac park, amely sokak szerint Zágráb legszebb parkja

A mára 800 ezer lakosú, gazdag történelmű európai város 1991-ben, Jugoszlávia felbomlása után, Horvátország megalakulásakor lett a főváros. Két egymástól eltérő részből áll, a modernebb alsóvárosban széles sugárutakat, hatalmas tereket és szecessziós épületeket találunk, míg az óváros középkori jellege meghitt, kisvárosi hangulatot áraszt.

A látnivalók közül a szó szoros és átvitt értelmében is kiemelkedik a Mária menny­bemenetele székesegyház (Katedrala Marijina Uznesenja), mert a város számos pontjáról jól látható, a turistáknak iránytűként szolgál. Másrészt pedig azért, mert Szent László király kezdte el építeni, és 1217-ben szentelték fel. A történelem viharai ezt a templomot sem kímélték, tatárok, törökök pusztították el, vagy éppen földrengés rombolta le, de mindig megújult és felépült.

A Mária mennybemenetele székesegyház

A másik híres középkori épület a Szent Márk-templom, amely a XIII. században épült, híresek az 1800-as évekből, hazánkból származó tetőcserepei, amelyek Horvátország, Dalmácia, Szlavónia és Zágráb városának címerét ábrázolják.

Bármely évszakban különleges élményt nyújt a Zrinjevac park, amely sokak szerint Zágráb legszebb parkja. Kétszázhúsz óriás platánfa lombjainak árnyékában igen kellemes sétálni a nyári melegben éppen úgy, mint a friss tavaszi levegőt élvezni, vagy az őszi lombhullás rozsdás színeiben gyönyörködni. Télen hangulatos díszkivilágítás csábítja esti sétára a zágrábiakat és a városlátogatókat. Az egyik legkedveltebb találkozóhely a régi romantikus zenepavilon, kellemes zenéit sokan élvezik esténként. Egyébként a város terein mindenütt szól valamilyen zene, koncertek, programok váltják egymást, a téli és a nyári szezonban egyaránt.

A horvát főváros két egymástól eltérő részből áll, a modernebb alsóvárosban széles sugárutakat, hatalmas tereket és szecessziós épületeket találunk, míg az óváros középkori jellege meghitt, kisvárosi hangulatot áraszt

Zágrábban a mediterrán hangulat mindenkit magával ragad. Innét nem könnyű elszakadni, pedig Zágráb a múzeumok városa is. Különleges a Megtört Kapcsolatok Múzeuma, amely a szakítás után hátrahagyott tárgyakra és történetükre épül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!