Utazó

2020.12.27. 11:00

Lipót különlegességei mind a természetes vizeinkhez kötődnek

A falu látványos fejlesztését is tapasztalhatják azok, akik Lipótra ellátogatnak, leginkább mégis természeti környezete csodálatra méltó a termálvizéről híres szigetközi településnek.

Rimányi Zita

Fotó: Kerekes István

Lipót Mosonmagyaróvár és a Duna közelében található, hazánknak a Szlovákiával közös határa mellett. Többször pusztította el árvíz, ám előnyei, különlegességei is mind természetes vizeinkhez kötődnek. A falu korábbi lakosai közvetlenül azokból éltek. Halászattal, révészkedéssel, hajóvontatással, hajózással keresték meg kenyerüket és sokaknak biztosított – ha nem is pazar – megélhetést egykor az aranyászat. Néhányaknak még a XX. század első felében is.

Vízimalmok is működtek régebben a településen. Mindig jelentősen befolyásolta emiatt és elhelyezkedése okán is a falu életét a Duna, 1885-ben elkezdett szabályozása következtében a lakosság jelentős részének meg kellett változtatnia a foglalkoztatását. Többen fogtak földművelésbe, állattenyésztésbe vagy kertészkedésbe és később az elismert, ügyes iparosok száma is gyarapodott.

Termálfürdőjéről is híres a község és az utóbbi években a Lipóti Pékség országszerte kapható termékei kapcsán szélesebb körben ismertté vált. A pékség a településen látogatóközpontot is működtet és már hotel is épült a faluban. Nyaranta táborozók is többen érkeznek ide. Lipót látnivalói közül megemlíthetjük a barokk stílusú I. Szent Kelemen pápa emlékére szentelt templomot. Különleges látványt nyújt a falut Darnózselivel összekötő úton a vadgesztenye fasor.

Bütykös hattyúk repülnek a Holt-Duna fölött Lipótnál, háttérben a helyi templom tornya Fotó: Kerekes István

A községet északról határolja a Holt-Duna, a vízimadarak fészkelő- és élőhelye. A madármegfigyeléshez kilátót is kialakítottak, a madárlesbe érdemes távcsövet vinni magunkkal. Láthatunk akár vörös gémet, nagy kócsagot, barna rétihéját, búbos vöcsköket, kis vöcsköket és cigányrécéket. A község szélén található a morotvató, ahol nádasok, gyékényesek közé ékelődnek kisebb nyílt vizű részek. A vízfelületeken fehér tavirózsa, sárga virágú vízitök, hínárnövényzet lebeg.

Falumúzeuma, tanösvénye is van Lipótnak. Környékén gyalogosan, kerékpáron, lovaskocsin, motorcsónakon is érdemes túrázni. Páratlan természeti környezetét a horgászok is kedvelik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!