utazó

2021.01.24. 07:00

Séta Prágában, a száztornyú városban

Aki sétált már a cseh főváros ódon utcáin, belefeledkezett a Károly híd nyüzsgő forgatagába, bekukkantott az Arany utcácska apró házikóiba, várakozott az Orloj előtt, megkóstolta a csehek nemzeti italát, leöblítve a sült húsos párolt káposztával tálalt knédlit, az visszavágyik.

Müller Anikó Hanga

A Moldvát átszelő 18 prágai híd közül a leghíresebb az 516 méter hosszú Károly híd

Fotó: Müller Anikó Hanga

Prágát említik száztornyú és arany városként is. Az arany jelző egyes források szerint I. Károly cseh király (aki IV. Károly néven német-római császár is volt) idejéből való, amikor arannyal vonták be a vártornyokat. Egy másik feltevés szerint II. Rudolf német-római császár a „névadó”, aki támogatta az alkimistákat. A kilenc dombra épült város a Moldva két partján fekszik. Nevét talán a zúgókról (csehül práh) vagy a gázlókról (praha) kapta.

A történelmi városközpont 1992 óta a világörökség része. 1348-ban I. Károly itt alapította meg Közép-Európa első egyetemét, ő építtette a Károly hidat, nevéhez fűződik a királyi vár, a Hradzsin és a Szent Vitus-székesegyház építésének elkezdése. Az 1338-ban épült városháza csillagászati óraműve, az Orloj – Hanus mester alkotása – ablakaiban 1597 óta óránként jelennek meg az apostolfigurák, ezt mindig tömegek várják. A legenda szerint a mestert a városatyák az egyedülálló szerkezet elkészülte után megvakíttatták, hogy ne készíthesse el a mását. Ő bosszút állt, belenyúlt az óra finom szerkezetébe, ezt követően száz évig senki nem tudta azt megjavítani.

Szemben magasodik kettős tornyával az 1365-ben épített gótikus Tyn-templom. A Moldvát átszelő 18 prágai híd közül a leghíresebb az 516 méter hosszú Károly híd, mely az óvárost és a várhegyet köti össze. IV. Károly asztrológusok segítségét kérte, hogy meghatározzák a híd legideálisabb helyét és az alapkőletétel percre pontos időpontját. Itt mindig nyüzsög a tömeg, bohém hangulatot varázsolnak az utcai zenészek, művészek. A híd harminc szobra közül a legrégebbi Nepomuki Szent Jánosé (1683), talapzati domborművét fényesre simogatták a turisták, mert a hiedelem szerint ez szerencsét hoz.

A Moldvát átszelő 18 prágai híd közül a leghíresebb az 516 méter hosszú Károly híd
Fotó: Müller Anikó Hanga

A Szent Vitus-székesegyház Csehország legnagyobb egyházi épülete. Harangtornyában található az ország legnagyobb harangja, a 15 tonnás Zsigmond. A várnegyed 10. századi román stílusú temploma a Szent György-bazilika. Különleges élmény végigsétálni a meseszerű Arany utcácskán, melynek házait a 16. században építették a vár íjászainak.

Az Arany utcácska 22-es számú házában lakott két évig Franz Kafka, innen kapta az inspirációt A kastély című regénye megírásához
Fotó: Müller Anikó Hanga

Prága 2000-ben elnyerte az Európa Kulturális Fővárosa címet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!