Termálvíz és szabadstrand

2021.05.24. 14:00

Mediterrán életérzés a Habsburgok egykori kedvenc fürdőhelyén

Az Adriai-lagúna közepén, több kisebb szigeten fekvő ékszerdoboz városka történelmi központjával, kikötőjével, termálvizével és szabadstrandjaival hívogatja a pihenni vágyókat.

Laskovics Márió

A város szíve-lelke a kikötő, ahol halászhajók, jachtok és vitorlások ringanak egymás mellett

Fotó: Laskovics Márió/Napló

Grado Észak-Olaszország ke­leti csücskében, a Trieszti-­öbölben, az Adriai-tenger part­ján fekvő festői kisváros a térség leghíresebb fürdőhelyeinek egyike. A Nap szigeteként és a kis Velenceként is emlegetett szigetváros autóval a szárazföldről két középkori úttá alakított gáton közelíthető meg. Körülbelül kétezer éve lakják, akkoriban Aquileia kikötője volt, majd vetélytársává is emelkedett. A történelmi belvárost az 5. században építették ki, miután 452-ben Attila hun király seregei elől – Velencéhez hasonlóan – a környék lakossága Grado lagúnája szigeteire menekült, majd a 6. század végétől az egyházi építkezés is fellendült.

A 6. században épült Szent Eufémia-bazilika zarándokhely és kihagyhatatlan látnivaló Fotó: Laskovics Márió/Napló

A 19. század második felétől közkedvelt fürdőhely, de a Habsburg-arisztokrácia már az 1800-as évek elejétől itt üdült a tengeri termálkúrák miatt. Ferenc József császár rendeletével 1892-ben minősítette Gradót fürdőhelynek. A sziget turisztikai fénykorát a Monarchiában, 1910-től élte annak köszönhetően, hogy elké­szült a vasútvonal leágazása Cervignanótól Belvedere-­Gra­do állomásig, ahonnan gőzhajók, köztük a Piroschka, huszonöt perc alatt szállították a szigethez a turistákat.

Egy keskeny kőstégen kisétálhatunk a tengerre Fotó: Laskovics Márió/Napló

Többek között Sisi kedvence is volt a lagúnákon és a tengeren fekvő város, melynek mindmáig rendkívül gondozott, mesés kis utcáin szikráznak a színek, a víz mindig tiszta és lassan mélyülő. A több kilométer hosszú homokos tengerpart, szabad- és kutyás strandok mellett vonzó a román kori alapokra épült városka templomaival, régi épületeivel. A Szent Eufémia-­bazilikát, amely zarándokhelyként kihagyhatatlan látnivaló, a 6. században egy korábban ott álló vallási építmény helyére húzták fel. Néhány helyen még láthatjuk a megmaradt romokat.

A város szíve-lelke a kikötő, ahol halászhajók, jachtok és vitorlások ringanak egymás mellett Fotó: Laskovics Márió/Napló

A történelmi belvárosban hangulatos utcácskák, sikátorok, éttermek, emlékművek várják az utazót. A plázsról, a sétányról, sőt egy hosszú stégről is gyönyörködhetünk a lagúna elragadó látványában. A város szíve-lelke a kikötő, ahol halászhajók, jachtok és vitorlások ringanak egymás mellett. Ide érkeznek be minden reggel a halászok a friss fogással, s innen indulnak a kompok a környező szigetekre.

A Termal Aquaparkban tengervízzel teli úszómedence, hidromasszázs, vízesések, csúszdák várják a látogatót, természetes mediterrán növények között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!