A hagyomány szerint Dante is vendégeskedett Duinóban

A csodálatos kastélyban a több évszázados történelmet tükröző kiállítás mellett remekbe szabott kert és fantasztikus tengerparti panoráma várja a látogatót.

Laskovics Márió

Fotó: Laskovics Márió/Napló

Az Olaszország Friuli-Venezia-Giulia tartományában, hazánkhoz legközelebbi tengerrészén, a Trieszti-öböl partján található Duino-Aurisina település meseszép kastélyáról híres. A tenger fölé magasodó, több mint 400 éve a della Torre család tulajdonában lévő vár java része, valamint fantasztikus parkja látogatható.

A várat 1389-ben kezdték építeni Ugone Duino trieszti kapitány vezetésével. 1473-ban a Habsburgok ellenőrzése alá került, de a birtok rövidesen, házassági kapcsolatok révén a della Torre család tulajdonába jutott. E dinasztia uralma 1783-ban ért véget, az I. világháború kezdetéig a Hohenlohe hercegi család birtokolta és lakta a kastélyt.

1945-ben Raimondo ­della Torre e Tasso herceg, családja egykori székhelyének ismét birtokába jutva megújította a korábbi hagyományokat, kiemelkedő nemzetközi konferenciák és alapítványok helyszínévé tette a várat. Rai­mondo herceg 1986-os halála után fia, Carlo Alessandro herceg vette birtokba Duinót. A kastélyban tizennyolc, gazdagon berendezett terem mesél a dinasztia történetéről.

Az áprilistól októberig, kedd kivételével naponta nyitva tartó látványosság kapujától szépen nyírt fákkal szegélyezett úton emelkedünk a belső várba. Érdemes követni a kiállítás útvonalát folyosókon, szobákon, ebédlőn, társalgón, hálószobán, könyvtáron át, közben szinte majdnem mindig lehet látni a tengert. Fel lehet menni a vártoronyba is, ahonnan még gyönyörűbb panoráma nyílik az öbölre. Az udvart különböző korokból származó épületek övezik, a két bástyával erődített falakat csodálatos kert veszi körül, illetve egy II. világháborús bunkert is megtekinthetünk.

A hagyomány szerint Dante Alighieri is vendégeskedett Duinóban, később Alessandro herceg felesége, Mária hercegnő irodalmi szalonjának illusztris vendégei közé tartozott többek között Richard Strauss, Victor Hugo vagy Mark Twain, de a leghíresebb a német nyelvű szimbolista költészet talán legnagyobb költője, Rainer Maria Rilke volt. Mária hercegnő mint levelezőtárs, mecénás, több ízben is hónapokra vendégül látta a költőt, aki a varázslatos természeti környezetnek köszönhetően itt írta meg a híres Duinói elégiákat. A kastély az ihletszerzés emlékére elnevezett Rilke-ösvényen is elérhető, mely természetvédelmi túraút a part mentén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!