Látnivalókban és múzeumokban gazdag a Balaton-parti település

Hazánk leg­látogatottabb kastélya mellett számos kulturális látnivaló várja a turistákat Keszthelyen. A múzeumok sorából ezúttal két különlegeset ajánlunk.

Laskovics Márió

Fotó: Laskovics Márió/Napló

Keszthely a Dunántúlon, Zala megyében, a Balaton nyugati szegletében fekvő, élénk turizmussal, fontos gazdasággal, jelentős történelemmel és kultúrával rendelkező járási központ. A város kihagyhatatlan látnivalója a Festetics-kastély, mely Magyarország leglátogatottabbja. Ma Helikon Kastélymúzeum néven muzeális intézményként működik. Öt épületben hat állandó kiállítást mutat be. A 18. század közepétől folyamatosan épülő, bővülő kastély kétszáz éven keresztül hazánk egyik legjelentősebb nemesi családja, a Festeticsek tulajdonában állt, akik fontos szerepet játszottak az ország politikai, gazdasági, tudományos és kulturális életében.

A Festetics-kastély hazánk leglátogatottabbja hat állandó kiállításával, kertjével, díszes kapujával Fotó: Laskovics Márió/Napló

Ha kisétálunk a pompás kastélykertből, a forgalomtól elzárt Kossuth Lajos utcán haladunk végig. Számos műemlék jellegű és műemléki védettséget élvező épület található itt. Legnagyobb részük a 19. század második felében épült, a kor divatjának megfelelően romantikus vagy eklektikus stílusban. A történelmi belvárosban rengeteg múzeum közül válogathatunk. Van például balatoni, rádió- és televízió-, mezőgazdasági, lepke- és hüllő-, fonográf-, Cadillac- és kályhamúzeum.

A reneszánsz szex- és erotikus panoptikum különleges kiállítása a kor erotikus irodalmát szolgáló könyvillusztrációk felhasználásával jött létre. A 18. századi metszetek a képzőművészet fejlődésére is jelentősen hatottak, igen népszerű olvasmányok voltak. A felvilágosodás, az „ész évszázadának” manapság alig ismert arcát varázsolják elénk, az élet örömeihez való jogot, az e világi élvezetek fontosságát hangsúlyozzák. A metszetek kétdimenziós síkjából kilépve, a térbe helyezve panoptikumi viaszfigurák által elevenednek meg elődeink pajzán históriái. Boccaccio ledér asszonyai és a Távol-Kelet sikamlós történései mellett a jelenkor egy-egy botránya is megtestesül a nagybecsű látogató előtt.

A világon egyedülálló kiállítás az amszterdamival és prágaival szemben újszerűségével, merész naturalizmusával igazi kuriózum, felfedezésre váró csemege. ,,Belépés csak tizenhat éven felülieknek, prűdek és nyárspolgárok remény szerint fiatal korúnak minősítve magukat, távol maradnak” – olvasható a múzeum honlapján.

A Horrorárium és Kínzó Múzeumban a közép- és újkori kínzási módszereket mutatják be Fotó: Laskovics Márió/Napló

A kiállítás három év alatt készült el, a Képzőművészeti Egyetem szobrászművész jelöltjei készítették a nem kis kihívást jelentő kéttucatnyi szilikonfigurát. A modelleket gipszágyba fektették, majd annak megkötésekor kétfelé vágták. Az így keletkezett üregbe öntött szilikon a megkötés után tükörképe lett élő gazdájának. A mintául szolgáló hölgyek és urak szintén az egyetem hallgatói közül kerültek ki.

A Horrorárium és Kínzó Múzeumban a középkortól az újkorig, Távol-Kelettől Amerikáig viaszfigurák és képillusztrációk segítségével mutatják be a kínzásokat. Láthatóak a sötét középkor tortúrái, a németalföldi, francia, japán módszerek, de találkozhatunk Drakulával és Báthory Erzsébet történetével is. A korabeli dokumentumok alapján elkészített eszközök hűen tükrözik a régebbi századok kegyetlenkedéseit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!