Ékszerdoboz a Garda-tavon

Olaszország legnagyobb tavának legnépszerűbb települése a víztükörbe nyúló félszigeten fekvő, erődített középkori kisváros, mely várával, éttermeivel, gyógyfürdőjével szép élményeket tartogat.

Laskovics Márió

Egy északkelet-olaszországi, Garda-tó körüli külföldi kiránduláson mindenképp érdemes útba ejteni az alpesi tó legnépszerűbb üdülőhelyét, a déli szigetnyúlványon elhelyezkedő települést. A Brescia megyében, Lombardia tartományban található Sirmione területe már az időszámításunk előtti 2–3. évezredben lakott volt, majd a római fennhatóság idején vált igazán kedvelt üdülővé.

A keskeny földnyelven elérhető városka a tó környéki stratégiai helyzete miatt többször volt helyszíne harcoknak, a késő római korban épült erődítményét a népvándorlás során pusztították el. A lombardok fennhatósága alatt a település egy fontos bírói járás központja volt, valamint rendházat és templomot is alapítottak itt. A 19. században fedezték fel forrásainak gyógyító erejét, napjainkban évente több tízezren keresik fel gyógyfürdőjét.

Leghíresebb épülete a kikötő és a vonzó házacskák fölé magasodó, a veronai Scaligeri hercegi család által a 13. században emelt vár, mely korábban vízi erődként funkcionált. A közlekedés két kapuvédőművön keresztül volt biztosítva, melyek kapuit felvonóhíd kötötte össze a mély árkon átívelő híddal. Olaszország egyik legjobban megőrzött kastélya a történelem és az építészet iránt érdeklődőknek ajánlott. A turisták ma is csak ezen keresztül juthatnak be a központba, ahol csillogó szuvenírboltok és kiváló éttermek széles palettájából válogathatunk kedvünkre. Bőven találunk egyebek mellett hűtőmágneseket, kerámia dísz- és használati tárgyakat, ajándéknak vagy emléknek szánt kagylókat.

A kisváros valódi gyöngyszem, terei a Garda-tó víztükrére nyílnak, a keskeny utcákban érdemes elveszni egy hosszú séta erejéig. Több helyütt változatos színű, hatalmas leanderekben gyönyörködhetünk. A zarándokok a Santa Maria Maggiore-plébániatemplomba és egy kis kápolnába is betérhetnek. A városfalak és az erőd mellett elhajózni meghatározó élmény, a part mentén festői szépségű táj, utánozhatatlan mediterrán életérzés, rengeteg látnivaló vár az utazóra. A legtöbb tóparti településre indulnak innen hajók. A helyi turistaközpontok részletes információval szolgálnak az úszási, golfozási, hajózási és túrázási lehetőségekről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!