Pálmafák és korallzátonyok

2022.01.02. 12:00

Hurghadában nem ritka, hogy nyáron a 45 Celsius-fokot is eléri a hőmérséklet

Az egyiptomi üdülőváros, Hurghada mintegy harminc kilométeres hosszúságban terül el a Vörös-tenger nyugati partján, és a központon kívül több kisebb üdülővárost foglal magába.

Polgár Bettina

Az üdülőövezet sétálóutcái a déli órákban szinte teljesen kihaltak, mert a nyári hónapokban perzselő a hőség

Forrás: Polgár Bettina/Napló

Egyiptom gazdaságának jelentős részét teszi ki a mezőgazdaság és a kőolajexport mellett a turizmus. Ehhez sokszínű kultúrája és történelme egyaránt hozzájárul, akárcsak az éghajlati adottságai. Az évi átlaghőmérséklet 27 és 32 Celsius-fok között mozog. Nyáron gyakran eléri a 45 Celsius-fokot is, míg januárban mindössze 8-9 Celsius-fokra süllyed csak le a hőmérséklet. A csapadék mennyisége elenyésző, leginkább a téli hónapokban hullik némi eső. 
 

Lépten-nyomon kínálnak szárított fűszereket és hibiszkuszt
Forrás: Polgár Bettina/Napló

A Hurghadán található nemzetközi repülőtér Egyiptom második legforgalmasabb légikikötője. Északról déli irányba haladva El Gouna, Hurghada, Sahl Hasheesh, vagy még délebbre a Soma Bay mind-mind folyamatosan fejlődő, kiemelkedő turisztikai célpontok. A hosszan elnyúló homokos partszakaszon több nagy területtel rendelkező szállodát építettek fel, melyek strandokkal, medencékkel és gondozott, zöldellő kertekkel várják a látogatókat. Az egykori halászfaluból az utóbbi negyven évben kiemelt üdülőövezetté nőtte ki magát Hurghada, mely egyaránt népszerű a strandolni és kikapcsolódni vágyók, illetve a vízi sportok – többek között szörf, vízisí – kedvelői körében. 
Sznorkelezésre és búvárkodásra is van lehetőség, sokakat vonz a Vörös-tenger gazdag élővilága, a korallzátonyok szépsége. Utóbbi védelme érdekében hozták a szabályt, mely szerint Egyiptomból tilos kihozni koralldarabot. 
 

A szállodák gondozott, zöldellő kertekkel várják a turistákat
Forrás: Polgár Bettina/Napló

Amit azonban haza lehet vinni, és nem ajánlott kihagyni, az az egyiptomiak által kedvelt hibiszkusztea. Szuveníreket, többet között a gízai piramisokat vagy a nagy szfinxet ábrázoló apró ajándéktárgyakat lépten-nyomon találhatunk, akárcsak papirusz- és parfümárusokat. Ne lepődjünk meg, ha nem látunk árakat, a legtöbb helyen alkudozni kell, és számítanak a borravalóra is, mely az alacsony egyiptomi jövedelmek miatt nagy jelentőséggel bír. Érdemes megnézni még a kéttornyú mecsetet, az éttermekkel szegélyezett parti sétányt, valamint a helyi bazárt, ahol többek között szőnyegeket, ékszereket, fűszereket, szárított gyümölcsöket és lábbeliket kínálnak az árusok. Kedvelt célpont a Hurghada kikötőjéből nagyjából egyórás hajóúttal elérhető Orange Bay Island is, amely fehér homokos partjával és kristálytiszta türkizkék vizével a Maldív-szigeteket idézi. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!