Utazás

2022.01.23. 12:00

Karintia kedvenc fürdőtava itt van a szomszédban

Wörthi-tó Európa egyik legmelegebb és legnagyobb alpesi tava nyugati szomszédunk legdélibb tartományának turistacentruma, mediterrán klímával, modern kilátóval, nyugalmas névadó plébániatemplommal.

Laskovics Márió

A kilátótoronyból bámulatos körpanoráma tárul elénk a türkizkék víztükrű tóra, a fenyvesekre és a hegyláncokra

Forrás: Laskovics Márió/Napló

Az Alpok hegyvonulatának, a Karavankák hegyláncai tövében, a Klagenfurti-medencében fekszik a Wörthi-tó (németül Wöthersee), Ausztria gyöngyszeme és népszerű úti célja, Karintia tartomány fő látványossága, talán a leglátogatottabb turistacentrum az országrészben. Mesés hegyvidéki panoráma, szuper strandok és szálláshelyek, valamint kulturális látnivalók sokasága jellemzi Európa egyik legmelegebb és legnagyobb alpesi tavát. 

Névadója a déli part kiugró kis félszigetén tornyosuló híres zarándoktemplom Maria Wörth községben. A festői fekvésű régi és új plébániatemplom gyönyörűen megmunkált gótikus és barokk díszítéseivel, középkori freskóival, ápolt sírkertjével a nyugalom szigete. 883-ban említették először írásban a Werd, a sziget nevet. Maria Wörth ugyanis egészen a 13. századig valóban sziget volt, csak csónakkal vagy hajóval lehetett megközelíteni. 

A tó névadója a déli part kis félszigetén tornyosuló híres zarándoktemplom Maria Wörth községben

Forrás: Laskovics Márió/Napló

Mára a tó az egyik legkedveltebb vízisport-központtá alakult, északi partját nem véletlenül emlegetik Ausztria riviérájaként. A tó egy völgyben fekszik, vízét patakok, források táplálják. A partján szinte mediterrán jellegű mikroklíma alakult ki, mely kedvelt fürdőparadicsommá teszi. A tó vízmennyisége állandóan 8400 millió köbméter, tengerszint feletti magassága 440 méter, hossza 16 kilométer, szélessége átlagosan 1,6 kilométer, mélysége 84-85 méter. A víz hőmérséklete nyáron 20–28 Celsius-fokos, télen viszont úgy befagy, hogy jégsportok űzhetők rajta. 

A türkizkék víztükrű tavat be lehet járni hajóval, de a legszebb kilátás a Pyramidenkoge­li kilátótoronyból nyílik rá, illetve a tó körüli fenyvesekre és hegyláncokra. 

. A világ legmagasabb fából épült kilátótornya nem csak spirális kialakítása miatt egyedi

Forrás: Laskovics Márió/Napló

A világ legmagasabb fából épült kilátótornya a déli parti hegyek legmagasabb pontján áll. A 100 méter magas, extravagáns, csavart formájú torony teraszáról pazar körpanoráma tárul elénk. A spirális toronyba üveg panorámalifttel vagy csigalépcsőn mehetünk fel, lefelé a bátrabbak drótkötélen vagy Európa legmagasabb fedett, 52 méteres magasságból 120 méter hosszan körbecsavarodó alumíniumcsúszdáján csúszhatnak le. A fedett teraszon étterem, a földszinten ajándékbolt található. A torony mellett jól felszerelt, természetes anyagokból épített játszótér szolgálja a gyermekes családok örömét. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!