Krétakori maradványok

2022.02.13. 11:00

Pókokat is azonosítottak a 85 millió éves fosszilis fenyőgyantából

A krétakorban élt pókok és pattanóbogarak egyedeit azonosították azokból a 85 millió éves fosszilis fenyőgyantadarabokból, amelyekből kettőt az Ajkai Bányászati Múzeumban tekinthetnek meg az érdeklődők. Az egyedülálló lelet az ajkait nevet kapta, jelezve fellelése helyét.

Tisler Anna

Az utolsó csille szén is látható az ipari skanzenben

Forrás: Gyarmati László

Az Ajka-Csingervölgyben, a Molnár Gábor parkerdőben levő múzeum több szempontból is egyedülálló és különleges. Alapításakor, 1965-ben ez volt az ország első olyan ipari jellegű skanzenje, melyet egykori bánya területén hoztak létre, az épületek és a gépek egy része onnan maradt meg. Az egykori Ármin aknát 1959-ben azért szüntették meg, mert függőlegesen eldeformálódott, nem tudták leküldeni a kasokat, így a szén elszállítása is lehetetlenné vált. 

Az aknagépházban látható az a kétdugattyús gőzgép, amely az utolsóként működött aknaszállító gépként gőzzel Magyarországon, 1904 és 1959 között mozgatta a kasokat. Egy szomorú esemény is fűződik a helyhez, ott történt az ország második legtöbb emberéletet követelő bányaszerencsétlensége 1909. január 14-én reggel, amelyben 55 bányász lelte halálát, emléküket kopjafa őrzi. 

Az udvaron számos érdekességet talál a látogató. A Karlik-féle kötélszállító gép a völgyben kihajtott György táró aljától a függőleges aknáig segített a szállításban. Alsócsingerből a föld alatt továbbította a bányászati segédanyagokat, felfelé a szenet. A berendezés egy elhagyott épületben állt, miután a tulajdonos önkormányzat azt lebontotta, vették ki onnan, és szállították fel a múzeumba. Az ünnepélyes átadást két éve a bányásznapon tartották. Az 1926-ban a Skoda-gyárban gyártott gép nagyon ritka, Magyarországon ezen kívül még egyről van tudomásuk a szakembereknek. A budapesti vidámpark hullámvasútjának egyik gépe is ez a gyártmány. Előnye, hogy nagyobb súly esetén is stabilan fogja a kötelet. A kiállítás része többféle bánya­vasúti mozdonykocsi-különlegesség is, amelyből talán két-három van az országban. A bányaművelésben alkalmazott kaparó-, szalagberendezés, fő­teszénomlasztásos pajzsberendezés, vitla, fúrógép, szivattyú. A bemutató táróban a bányában alkalmazott összes biztosítási módot és fejlődését mutatják be.  

A 85 millió éves borostyánban eddig ismeretlen állatok maradványait találták meg a kutatók

Forrás: Gyarmati László

A kiállítóhely másik, országosan egyedülálló leleteket bemutató része az őslénykőzettár, ahol az Ajkához közeli Iharkúton fellelt dinoszaurusz­maradványokból és a kutatáskor használt eszközökből láthatók darabok. Az egyik dinó a város és az ismert geológus nevét viseli: Ajkaceratops kozmai. Kozma Károly egykori geológus indította el az iharkúti ásatásokat vezető ajkai Ősi Attilát szakmájában. 

Az ország legnagyobb szabadtéri ipari skanzenje valamely kiállítási darabjának bárki az örökbefogadója lehet. A Fogadj örökbe egy gépet programban a szakemberek saját munkájukkal, mások anyagi hozzájárulással tarthatják karban a választott berendezést. Horváth Károly múzeumvezetőtől megtudtuk, egy csille már felújítás alatt áll, hamarosan megszépülve kerül vissza a helyére. Az örökbefogadóknak programokat szerveznek, céljuk, hogy kialakuljon egy közösség a kiállítóhely körül. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!