Horvátország

2022.02.20. 12:00

Split, a valóságos dalmát varázslat

Diocletianus római császár 305. május 1-jén elhagyta Rómát, hogy boldog gyerekkora helyszínén épített díszes palotájában töltse öreg napjait. Bár a lábai előtt hevert az egész világ, bárhova mehetett volna, visszavágyott az azúrkék Adria seprűborsóvirággal benőtt szelíd öblébe, ahol ma Split városa található.

Ostváth Sarolta

Split az 1700-as évektől növekedett Adria legnagyobb városává

Forrás: CNTB

Nagyon is érthető a római császár ragaszkodása a szülőhelyéhez, hiszen a 2300 évre visszanyúló történelmű ókori település egy gyönyörű fekvésű, mediterrán félsziget a hegyek karéjában, közelében a dalmát szigetvilág gyöngyszemei, egyebek közt Brač, Korčula, Vis, Šolta és Hvar. Az országban itt a legtöbb a napsütéses órák száma, kellemes a klíma, jók a strandok, és gyönyörű a növényzet a sós levegő és a tengeri szél által koptatott falak között.

 

Split ma Horvátország második legnagyobb városa, Közép-Dalmácia közigazgatási és gazdasági központja, mindemellett a horvát tengerpart legjelentősebb üdülőhelye. 

A nyári pezsgés májustól szeptember végéig tart, de a tél sem unalmas; a nagyvárosban és a jelentős forgalmú kikötőben akkor is zajlik az élet

Forrás: CNTB

A természet munkája és a tengeri kikötőváros viharos történelmének emlékei sajátos atmoszférát teremtenek, amely mindenkit elvarázsol. A már a történelem előtti időkben is létező, az ókorban pedig kifejezetten fontos szerepet betöltő dalmát partszakasz birtoklásáért a középkorban évszázadokon át háborúztak a környékbeli uralkodók. A XI–XII. században, a honfoglalást és államalapítást követően magyar királyok uralták Dalmá­ciát. A tatárjárás után még Nagy Lajos és Zsigmond király is harcolt érte, majd az 1435-ös nagyszombati békeszerződés nyomán végleg véget ért a magyar fennhatóság. 

 

Később itt koronázták meg a horvát királyokat, Split pedig az 1700-as évektől növekedett Adria legnagyobb városává. A Diocletianus-palota Dalmácia legjelentősebb látnivalója. A fehér márványból készült, 300 ezer négyzetméter területű, ókori luxust sugárzó épületegyüttes az UNESCO világörökségi listáján is szerepel. A palota alkotja tulajdonképpen Split rendkívül hangulatos óvárosát, területén egykor 8–10 ezren éltek. 

A kikötőváros viharos történelmének emlékei sajátos atmoszférát teremtenek

Forrás: CNTB

Az egészen egyedi építészeti alkotás négy kapun keresztül közelíthető meg, különleges udvarán (Peristilium) – amelyet korinthoszi oszlopok vesznek körül – fogadta a császár egykor a vendégeit. 

 

Mellette található a Szent Duje-székesegyház, amely eredetileg még a császár mau­zóleumának készült. A VII. század végén, a kereszténység szellemében azonban átépítették, ekkor épült fel a harangtornya is, a tetejéről gyönyörű a kilátás.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!