Az Esterházyaktól napjainkig

2022.03.13. 10:00

A nemesi múltat idéző csetényi kastélyban közösségi tereket alakítottak ki

Már tartottak esküvőt a felújított csetényi kastélyban, és megnyílt itt egy vadakat bemutató kiál- lítás. Konferenciák, telepü- lési rendezvények helyszínéül is szolgál a szeptemberben átadott Holitscher Kastély és Látogatóközpont. A különleges múltú és kinézetű épületet egyelőre előzetes bejelentkezés alapján lehet megtekinteni.

Rimányi Zita

A Holitscher-kastély felújítása 2019-ben kezdődött el, tavaly adták át a megszépített épületet Fotó: Rimányi Zita/Napló

A község történetét Sári Attila foglalta kötetbe. Tanulmánya szerint a település a XVII. században a cseszneki vár uradalmához tartozott, akkor kezdték részletekben megvásárolni az Esterházyak. 

Később a bárói családon belül szállt apáról fiúra a birtok, miközben grófi rangot kaptak tagjai. 1794-ben már említésre került egy dokumentumban az urasági ház, amely a barokk kúria, a majdani kastély magja lehetett. Kibővítése 1840-ben kezdődhetett el. A Zitterbarth építészcsalád tulajdonába került 1852-ben, klasszicista stílusú átalakítására ezután kerülhetett sor. Majd egy bécsi bankár, Boschan József szerezte meg, azután Schlesinger Dávid, tőle Bornemisza báró. Holitscher B. Lipót bécsi üzletember 1891-ben vette meg. Családja ideköltözött. A négyzetes alaprajzú torony nem sokkal ezután már állt. 

 

A magyar nemesi rangot kiérdemlő Holitscher Károly országgyűlési képviselő fejlesztette korszerű mintagazdasággá az uradalmat. A parkba egzotikus növényeket telepítettek, meghagyva az értékes fákat. Kilátót, tenisz- és röplabdapályát szintén kialakítottak, majd 1920 után újabb átépítések következtek. Az államosítás nyomán többek között itt működött a tanácsháza, a gyógyszertár, a posta és az iskola. 

 

Az Európai Unió, a kormány és az önkormányzat által támogatott projektben az épület és a park megújult arculatot kapott, a műemléki követelményeknek és a modern kor által elvárt technológiai megoldásoknak megfelelően. Nagy Attila polgármester fontosnak tartja, hogy a lakosság részt vegyen társadalmi munkákban, és a kastély átalakításába is sokan bekapcsolódtak. Nevük – mintegy nyolcvan név – a bejáratnál táblán olvasható. Nagy-Boros Tünde rendezvényszervező megmutatta az új helyre költözött felnőtt- és gyerekkönyvtárat is, a rendezvénytermet, ahol akár százan leülhetnek, és több más közösségi teret. 

 

A kastély bal szárnya a felújítás előtt le volt zárva. A beszakadt födém, a romos helyiségek életveszélyessé tették. Ám a kivitelezés során galériás házasságkötő termet alakítottak ki, az emeleten pedig konferenciaterem kapott helyet. Előbbiben pár részen látni hagyták az eredeti kőfalat, a lépcső előtt pedig az eredeti járólapokra léphetünk. A folyosón Simon Mária Veronika festőművész képei láthatók. Azokat Csetény szülötte és díszpolgára a településnek adományozta. 

A Holitscher-emlékszoba korabeli bútorokkal, berendezési tárgyakkal

Forrás: Rimányi Zita/Napló

Szintén időutazásra hív a jobb szárnyban kialakított Holitscher-emlékszoba, olyan korabeli bútorokkal, amelyeket a lakosság ajánlott fel. Az előtérben paravánokon régi képek idézik fel a kastély történetét, a főbb adatok elolvashatók. A megújult tereken végigsétálva így azzal szembesülhetünk, hogy a kivitelezés során sikerült elegáns módon megteremteni az összhangot a múlt értékei és a korszerű berendezések között. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!