Utazó

2022.03.20. 08:00

Leuven, a bringások és diákok városa

Az a flamand város Leuven, ahol a külföldi turistáknak inkább angolul érdemes megszólalniuk, mintsem franciául, és tényleg csak egy ugrásra van a belga fővárostól. Ám talán még a brüsszelinél is szebb az ahhoz hasonló stílusú itteni városháza.

Rimányi Zita

Utcakép Leuvenben

Forrás: Rimányi Zita/Napló

Leuven leginkább híres katolikus egyeteméről ismert, amely a Németalföld legősibb és régóta a világ egyik legszínvonalasabb egyeteme. Emellett más felsőoktatási intézmények is találhatók a városban, ahol ebből következően rengeteg diák lakik. Nekik számos zenés, kulturális programot szerveznek, amit a turisták szintén élvezhetnek. Nagy múltú magyar kollégium ugyancsak működik a városban. Jelenleg a jezsuitákhoz tartozik, Erasmus-ösztöndíjat nyert hallgatók is pályázhatnak arra, hogy itt kapjanak tanulmányaik idejére szobát. A történelmi rész egyik legszebb helyén van: az egyetemi könyvtár szomszédságában. Attól az épülettől pár lépésre, amelyben az első világháborút követően őrizték a kódexet, amelyben az Ómagyar Mária-siralom, első verses nyelvemlékünk olvasható. „Világ világa, / virágnak virága, / keserűen kínzatul, /vos szögekkel veretül!” – így hangozhatott. S míg ezeket a látogató magában felidézi, hallgathatja a könyvtár tornyának különlegesen csengő, dallamos harangjátékát. Lehet a tetőre belépőjegyet szerezni, de többek szerint ott túl nagy hanghatással jár ez az élmény. Ám senki sem hagyhatja ki az oszlopsoros, árkádos intézmény előtti teret, ahol óriá­si szobra áll egy gombostűre szegezett rovarnak. 

A rovarszobor és a könyvtár tornya
Forrás: Rimányi Zita/Napló


Gyakran szerveznek biciklis, görkorcsolyás felvonulást Leuvenben, így népszerűsítik a kétkerekűek használatát. Turistaként bringázva kerekezhetünk el a beginázsudvarokhoz. Gyönyörűek, romantikusak. A Groot Begijnhof nevű részen egykor több száz béguine élt apácaszerűen, kis utcácskákat szegélyező, egyforma vöröses, terrakottaszínű téglákból kirakott, kicsi, de változatos formájú házakban. Ma ezek nagyrészt diáklakások. Az egykori, kör alakú városfalon belül szinte csak hallgatók élnek. A városmag itteni, ódon hangulatú sörözőibe érdemes betérni. Egy nagy sörgyár szintén látogatható a városban. 

Turistaként bringázva kerekezhetünk el a beginázsudvarokhoz
Forrás: Rimányi Zita/Napló


Kihagyhatatlan persze a gótikus városháza körbejárása. Szemben vele a város főtemploma, a Szent Péter-templom áll. Ám Leuvenről tudni kell, hogy botanikus kertjénél mesésebbet nehéz találni, és korcsolyapályáján csúszkálhatunk. Itt szokott edzőtábort tartani Kevin Van der Perren, a kétszeres Európa-bajnoki bronzérmes belga műkorcsolyázó.  
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!