Ujjé, a ligetben nagyszerű!

2022.04.17. 14:00

Színvonalas kikapcsolódást nyújt a főváros legnépszerűbb közparkja

Az örökzöld sláger ma is érvényes, hiszen a Városliget a főváros legnagyobb és legnépszerűbb közparkja, amelynek nemcsak hangulatos zöld felületei, hanem megújuló, illetve új épületei egyre több nagyszerű és szín­vonalas kikapcsolódást nyújtanak.

Osváth Sarolta

A Millennium Háza a rózsakerttel. A gyönyörű épületet 1500 rózsatő foglalja romantikus keretbe

Forrás: Városliget Zrt.

Aki néhány évvel ezelőtt járt utoljára a főváros szívében, a múzeumok közé zárt Hősök terénél már érzékelheti a változásokat, hiszen a több mint tíz éve a műjégpályával elkezdődött hatalmas felújítási programnak már számos eredményét élvezhetik a budapestiek és a turisták. 
Az egyik ilyen megújult épület az eredetileg is elképesztően szép, felújítva pedig egyszerűen lenyűgöző Millennium Háza, amelyet évtizedekig Olof Palme-házként ismertünk. Ez a Városliget legrégebbi épülete, amelyet a kor egyik sztárépítésze, Pfaff Ferenc tervezett az 1885-ös Országos Általános Kiállításra, a Műcsarnok elődjeként. A ház a különleges Zsolnay-kerámia díszítéseknek köszönhetően a kiállítás ékköve volt, de hamar kiderült, hogy kiállítások számára nem elég tágas, ezért néhány év múlva a közelben megépült a ma is működő új Műcsarnok. 
A Liget Budapest Projekt keretében 2017–2019 között folyó rekonstrukció során az épületet teljesen az eredeti állapotának megfelelően állították helyre, egytől egyig felújították a szépséges kerámiákat is. Aki ma belép a Millennium Házába, az előző századforduló Budapestjének aranykorába, egy szecessziós, polgáriasodó miliőbe csöppen, amelynek hangulatát a képző- és iparművészet, a történelem, az irodalom, a zene és a gasztronómia szellemisége hatja át. 
A Városliget másik különlegessége, az idén megnyílt Magyar Zene Háza viszont ízig-vérig mai, formabontó, látványos épület, mégis jól illeszkedik a Városligeti-tó mellett, a Vajdahunyad vára és a Műjégpálya közelében a park zöldjébe. Egy japán sztárépítész, Sou Fujimoto tervezte, és igazi ikonikus kortárs építészeti remekművet alkotott. Az épületbe belépve úgy érezzük, mintha továbbra is a természetben sétálnánk. Ez elsősorban az organikusan hullámzó, az élő fáknak is helyet adó, lyukakkal (fénykutakkal) áttört tetőszerkezetnek és a 94 hatalmas, néhol 12 méter magas, egyedileg gyártott üvegfalnak, valamint a mennyezetben lévő több ezer aranyló növényi levelet mintázó díszítésnek köszönhető. 

A Magyar Zene Háza ízig-vérig mai, formabontó, látványos épület
Forrás: Városliget Zrt.

A háromszintes épület alsó részén mintegy kétezer négyzetméteres kiállítási terület kapott helyet, ahol egyedülálló hangdóm is található. A földszinten helyezkednek el a koncerttermek és a szabadtéri színpad, a tó mellett hangulatos kerthelyiség található. 
A Magyar Zene Házát a nemzetközi építészszakma is remekműként tartja számon, már tervként és elkészült projektként is több nemzetközi díjat nyert. Nem véletlen, hogy maga az épület is vonzza a látogatókat, a gazdag zenei programokról nem is beszélve, amelyek új funkcióval bővítik a ligetbeli igényes szórakozási lehetőségeket. A Zene Háza egyébként a Hungexpo korábbi lepusztult irodaházai helyén, egy évtizedekig elzárt és elhanyagolt területen épült, ahol mintegy hétezer négyzetméternyi zöldfelületet is visszaadtak a parknak. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!