Ahol négy vallás találkozik

2022.05.22. 12:00

A remény alagútja, a merénylet hídja: Szarajevó, a sokszínű város

Nem volt kérdés, hogy a boszniai út során legalább egy napot az ország fővárosában időzzünk. Csekélyke idő persze ahhoz, hogy a több évszázada egymás mellett élő keleti és nyugati kultúrákat tüzetesen feltérképezzük.

ZH/Mozsár Eszter

Nem lehet kihagyni az első világégést kirobbantó merénylet helyszínét, a Latin-hidat

Forrás: ZH/Mozsár Eszter

A város, ahol Európa és a musz­lim világ semmihez sem hasonlítható módon szó szerint együtt lüktet. Ezt az idillt persze némileg beárnyékolja az épületek golyó szabdalta falainak látványa, ami máig a boszniai háború (1992–1995) szomorú mementója. A fővárostól 10 kilométerre lévő Butir településen a Kolar család tartja fenn a Remény alagútmúzeumot. Az ostrom alatt a feljegyzések szerint közel 12 ezer ember halt meg, köztük 1600 gyermek, az alagútban pedig 1,2 millió ember fordult meg a háború alatt. A szűk folyosón keresztül, 50 kilogram­mos hátizsákokban vitték az élelmiszert a Szarajevóban rekedt embereknek. Óriási szerepe volt abban, hogy Szarajevó túlélte a 44 hónapon át tartó bombázást. 
Nem lehet persze kihagyni az első világégést kirobbantó merénylet helyszínét, a Latin-hidat sem, ahol Ferenc Ferdinándot és feleségét, Zsófia főhercegnőt gyilkolta meg Gavrilo Princip. Bory Jenő szobrászművész (a híres székesfehérvári vár alkotója) az első világháború alatt főhadnagyként harcolt a szerbiai fronton, ő készített itt egy mára elbontott emlékművet. A Miljacka folyón átívelő híd az óvárost a valamikori katolikus negyeddel kötötte össze, innen az elnevezés. 
Átsétálva a hídon a hangulatos óvárosba (Bašcaršija) jutunk. A szökőkúttal díszített Galamb tér a város szíve, körülötte piac, az ősi kereskedelmi utak öröksége ez a terület, és persze nem hiányoznak a névadó galambok sem. A kávézók, éttermek és a keleti hangulatú bazársorok szinte csalogatnak, hogy valamilyen emléktárggyal térjünk haza. A mesterek a turisták előtt kopácsolják fém dísztárgyaikat. 

A keleti hangulatú bazársorok szinte csalogatnak, hogy valamilyen emléktárggyal térjünk haza 
Forrás: ZH/Mozsár Eszter


Szarajevó a világ talán egyetlen olyan városa, ahol néhány száz méteren belül négy vallás (római katolikus, ortodox keresztény, muszlim és zsidó) szakrális épületei sorakoznak. A fő katolikus templom a párizsi Notre-­Dame mintájára készült neogótikus székesegyház. Gázi Huszrev bég dzsámija 1531-re épült meg, a hozzá tartozó karavánszeráj, az 1537 óta máig működő iskolamúzem (medresze) s a bazársor a mai napig a muzulmán vallási építészet egyik legjelentősebb balkáni remekműve. 

Gázi Huszrev bég dzsámija 1531re épült me
Forrás: ZH/Mozsár Eszter

Aki pedig kedveli a modern romokat, meglátogathatja az 1984-es téli olimpia elhagyatott, hó nélküli beton sísáncait, bobpályáit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!