Horvátország

2022.05.08. 14:00

A vár, ahol megállt az idő

Az egyik leglátványosabb és legizgalmasabb vár Horvátországban a Zagorje megyei Trakostyán vár (horvátul Dvorac Trakošcan). Számtalanszor haladtunk el motorral a Varasd és Zágráb közötti útvonalon, vagy éppen Ptuj után kerekeztünk erre, de volt, hogy családdal a szlovén romvár, Borl látogatása után kötöttünk itt ki.

Mozsár Eszter

Kényelmes sétát tehetünk a vár melletti mesterséges tónál

Forrás: ZH/Mozsár Eszter

Aki szereti a romantikát és a szépen felújított történelmi emlékhelyeket, az ne hagyja ki a nyugati országrészhez közeli kastélyt, amely Varasdtól 40, Zágrábtól 80 kilométerre található. Kényelmes sétát tehetünk a vár melletti mesterséges tónál, melynek gazdag növényzetű parkjában (amúgy természetvédelmi terület) tanösvény fogad, de a móka kedvéért vízibiciklivel is végiglapátolhatunk a csendes vízen. 
A megfizethető belépődíj fejében néhány órára beszippant a barokk, rokokó és biedermeier enteriőr, s elképzeljük, hogy milyen fájó szívvel hagyhatta itt a Draskovics család a mesés rezidenciát 1944-ben. A kastélyt még 1953-ban államosították, azóta múzeumként működik állandó ki­állítással. 

Érdemes megtekinteni a bútorokat is, melyeket jó állapotban őriztek meg
Forrás: ZH/Mozsár Eszter


A főurak, nemesek lelkiismeretesen gondozták a várat, amelyet valamikor a 13. században megfigyelő erődként emeltek román stílusban. A magas dombról könnyedén szemmel tartották a Macelj, Ravna Gora és Strahinjčica hegység közötti területet. A török támadások idején hozzáépült a nyugati torony, s a 19. században nyerte el mai alakját, amikor neogótikus stílusban átépítették az egész várat. 
A birtok – csakúgy, mint a várak általában – sokszor gazdát cserélt az évszázadok folyamán. Itt laktak a Cillei grófok, Vitovec Jan hadvezér, majd Corvin János bosnyák király, horvát–szlavón bán. Mátyás király törvényesített fia később helyettesének, ­Gyulay Jánosnak ajándékozta, az ő családja három nemzedék után halt ki. A Draskovics nemzetség 1584-től a II. világháborúig rendezkedhetett itt be, s megfordult a várban többször maga Zrínyi Miklós is, aki Maria Euzebiának, későbbi feleségének udvarolt. 

Forrás: ZH/Mozsár Eszter


Sikerült jó állapotban megőrizni a bútorokat, az egyik legértékesebb a megrendelésre készült 19. századi gyűjtemény. Természetesen találunk régebbi darabokat is, például 17. századi ágyat, ruhásszekrényt, hivatali szerkényt vagy rokokó berendezést. 
Az alagsorban az erőd konyháját látjuk, s akad bizony kínzókamra is. A kastélyban többek között vadászszobát, könyvtárat, étkezőt, szivar-, pihenő-, olvasó- és zeneszobát rendeztek be. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!